Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Gangrena zuba - Uzroci, simptomi i lečenje

Gangrena zuba - Uzroci, simptomi i lečenje

Gangrena zuba se odnosi na stanje gde pulpa zuba truli i odumire.

Ovo je često poslednja faza hroničnog pulpitisa, a to može dovesti do brojnih drugih problema sa zubima. Pulpa ispunjava unutrašnjost svakog zuba i predstavlja mrežu krvnih sudova i nerava koji pomažu da zubi budu zdravi unutra i proteže se od korena do krunice. Dva dela pulpe su korenski kanal, koji se nalazi pri dnu zuba i pulpna komora koja se nalazi u krunici.

Gangrena zuba zahteva stručno lečenje i to na vreme, a stomatološka ordinacija Lumident tu je da vam pomogne da sačuvate svoj osmeh i zdravlje svojih zuba.

Gangrena zuba – Uzroci

Većina stomatologa će se složiti da je jedan od glavnih uzroka gangrene zuba loša oralna higijena, odnosno karijes. On se najčešće pojavljuje na površini zuba i vremenom uzrokuje propadanje gleđi. Ovo omogućava da bakterije i ostaci hrane dospeju u zub, a u nekom trenutku pojavljuje se i odumiranje pulpe. Ako se ovo ne spreči na vreme, nastaje gangrena zuba.

Gangrena zuba može nastati i usled mehaničkog udarca i povrede, čak i kada su u pitanju prethodno zdravi, neoštećeni zubi.

Gangrena zuba –  Simptomi koji se javljaju

Većina simptoma koji ukazuju na probleme sa zubima i pulpom se javljaju pre nekroze. To je zato što kada se pojavi nekroza, nervi mogu prestati da šalju signale koji vas upozoravaju na bilo kakav bol ili nelagodu. Iako su simptomi neprijatni, ponekad i bolni za podnošenje, oni su zapravo korisni, jer vas upozoravaju da nešto nije u redu i da treba da reagujete.

Gangrena zuba

U ranim fazama, prisutna je pojačana osetljivost na hladnu hranu i pića, a slatkiši takođe mogu smetati obolelom zubu. Javlja se nelagodan osećaj, koji traje 1-2 sekunde. Ostali tipični simptomi su loš zadah, zubi počinju da menjaju boju, javlja se jak bol prilikom jela, a desni postaju upaljene i otečene.

Svaki od ovih znakova je jasan znak da treba da se javite stomatologu. Jedino tako možete sprečiti ozbiljnije probleme i komplikacije, a naša ordinacija je uvek tu da vam pomogne da sačuvate svoj osmeh.

Gangrena zuba – Lečenje u ordinaciji Lumident

Za početak, treba znati da lečenje gangrene zahteva određeno vreme i da se ne može izlečiti preko noći. Ipak, što se pre javite, sprečićete ozbiljnije posledice.

Sama procedura lečenja obuhvata lečenje kanala korena zuba i podrazumeva više tretmana u vremenskim razmacima. Na ovaj način možete sačuvati svoj zub. Ukoliko gangrena uznapreduje, vađenje obolelog zuba postaje jedino rešenje. Verujemo da to želite da izbegnete, zato je jako bitno da se javite na vreme.

U našoj ordinaciji koristimo najsavremenije procedure i imamo najmoderniji stomatološki materijal, kako bi sve intervencije bile bezbolne i prijatne. Uz našu pomoć, lako ćete prevazići strah od stomatologa, jer se uvek trudimo da našim pacijentima bude maksimalno udobno tokom svake procedure.

Neke od usluga koje nudimo su ordinacijsko beljenje zuba, uklanjanje kamenca, postavljanje zubnih implanata, zalivanje fisura i još mnogo toga drugog, a detaljne informacije možete pogledati na našem sajtu.

Zubi su ogledalo vašeg zdravlja, a lepota počinje sa osmehom. Zato odaberite najbolje i poklonite poverenje stomatološkoj ordinaciji Lumident, koja će učiniti da vaš osmeh zablista.

 

read more