Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Keramički ispuni

Keramički ispuni

Keramički ispuni predstavljaju specijalno dizajnirane ispune koji se koriste za popravku pokvarenih ili oštećenih zuba.

Iako živimo u modernom dobu, kada su lepi i zdravi zubi odavno postali ključni faktor, karijes i dalje predstavlja vodeći zdravstveni problem. Prema statističkim podacima skoro trećina stanovništva u svetu ima najmanje jedan pokvaren zub. Pri čemu se svake godine otkrije oko 190 miliona novih slučajeva.

Stanje dodatno komplikuje činjenica da se mnogi pacijenti ne jave na vreme, tj. kada je lečenje znatno lakše. Imajući ovo u vidu savremena stomatologija konstantno radi na usavršavanju metoda i materijala koji se koriste u procedurama. Tako su se 80-ih godina pojavile bele plombe koje su potisnule amalgam, a poslednjih godina sve veću upotrebu imaju keramički ispuni.

Šta su keramički ispuni?

Keramički ispuni, kao što im naziv kaže, izrađeni su od čiste keramike. Zavisno od površine koju zahvataju mogu biti inlay, onlay i overlay.

Keramički ispuni

Inlay keramički ispuni pokrivaju središnji deo zuba i nalaze se unutar tvrdih tkiva zuba, ali ne zahvataju kvržice ili oštre delove zuba. Onlay su smešteni unutar dubokih tkiva zuba i pokrivaju veće područje, uključujući i jednu od kvržica na zubu. Zbog toga se često nazivaju delimične krune. Overlay ispuni pokriva najveći deo okluzalne ili oštre površine, zahvatajući više kvržica na zubnoj kruni.

Za razliku od standardnih, keramičke plombe su kompjuterski dizajnirane. Nakon brušenja uzima se precizan otisak na osnovu kog se pomoću CAD /CAM tehnologije izrađuje ispun koji u potpunosti odgovara nastalom kavitetu.

Kada se primenjuju?

Keramički ispuni su odlično rešenje za zube koji su većim delom zahvaćeni karijesom. U tom slučaju održivost amalgamske ili bele plombe se dovodi u pitanje, te je neophodna upotreba čvršćeg i postojanijeg materijala, kakva je keramika.

Osim u lečenju karijesa, ovi ispuni se mogu koristiti i kod zuba oštećenih traumom, kao i kod onih koji su devastirani starim amalgamskim plombama.

Koje su njihove prednosti?

S obzirom da su kompjuterski dizajnirani keramički ispuni savršeno odgovaraju zubnom nizu, te ih je nemoguće razlikovati po boji i obliku od drugih zuba. Čak ni nakon više godina oni ne menjaju boju, jer su otporni na mrlje i abrazije. Na taj način se postiže besprekorna estetika.

Izuzetna preciznost garantuje i savršeno prianjanje uz preparirani zub, te ne postoji opasnost od nastanka karijesa ispod, kao kod standardnih plombi. Takođe, dobra prilagodljivost desnima obezbeđuje njihovo očuvanje. Zbog čega su naročito pogodni za osobe koje pate od parodontopatije.

Keramički ispuni predstavljaju idealnu alternativu ne samo plombama, već i zubnim krunicama. Naime, kod postavljanja ovih ispuna brušenje je znatno manje nego za krunice. Uklanja se samo deo zuba koji je pokriven karijesom. Samim tim se štedi zdravo tkivo zuba.

Keramički ispuni

Trajnost je još jedna prednost keramičkih ispuna. Ne samo da su otporni na pucanje i druga štetna delovanja, već odlično podnose pritisak, čime je elimisan razvoj mikro pukotina.

Stomatološka ordinacija Lumident Studio ima tim vrhunskih stomatologa specijalista koji prate svetske trendove u stomatološkim tretmanima kako bi pronašli najbolje rešenje za svaki problem svojih pacijenata.

 

 

read more
Posted Comments
 • Digitalna stomatologija || LUMIDENT STUDIO
  Digitalna stomatologija || LUMIDENT STUDIO
  […] pre svega, bezmetalne krune, ali i drugih keramičkih nadoknada, kao što su inlej, onlej i overlej keramički ispuni, viniri, i mostovi. Takođe, primenjuje se za kreiranje dentalnih dizajna i rad na slučajevima […]
  reply
 • Izrada krunica za jedan dan || LUMIDENT STUDIO
  Izrada krunica za jedan dan || LUMIDENT STUDIO
  […] krunica, i keramički ispuni i fasete se mogu dobiti za jedan […]
  reply

Comments are closed.