Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Krunice ili fasete - Šta izabrati?

Krunice ili fasete - Šta izabrati?

Krunice ili fasete? Pitanje koje često postavljaju oni koji se odluče da svom osmehu podare blistavu belinu.

Osmeh je od davnina najlepši ukras na licu. On predstavlja svojevrsni vid komunikacije, jer čini jednu od prvih stvari koje zapazimo pri upoznavanju. Ujedno, ima moć da nam pruži dozu samopouzdanja neophodnu za ostvarivanje kontakata u poslovnom svetu.

Po osmehu možemo da zaključimo o nečijim navikama, kao i brizi za oralno zdravlje. Naime, lepi i zdravi zubi su odraz higijene, pa i manira te ne čudi što Hollywood smile predstavlja imperativ u modernom svetu.

S obzirom da je estetska stomatologija donela niz metoda za postizanje savršenog zubnog niza stomatološka ordinacija Lumident Studio vam otkriva da li su krunice ili fasete bolja opcija za vas.

Šta su krunice, a šta fasete?

Pre nego što krenete u razmatranje da li da izaberete krunice ili fasete trebate se, najpre, upoznati sa njima.

Krunice ili navlake, kako se popularno nazivaju, su protetske nadoknade na zubima. Zavisno od materijala od kog su izrađene postoje keramičke i metalokeramičke.

Krunice ili fasete

Metalokeramičke imaju metalno jezgro, koje čini oko 50 odsto zapremine. Obično se za to koriste hrom, molibden i paladijum.

Keramičke (bezmetalne) su u potpunosti izrađene od cirkonijuma. U pitanju je materijal izuzetne čvrstoće koji savršeno prelama svetlost tako da je obezbeđen prirodan izgled zuba koji se nimalo ne razlikuje od okolnih u zubnom nizu.

Fasete ili viniri su, takođe, protetske nadoknade, ali znatno tanje – od 0,3 do 1,3 mm. Najčešće se izrađuju od visokokvalitetne keramike (porcelana). Baš kao bezmetalne krunice, tako i ovi viniri pružaju efekat prirodnog zuba, pri čemu je eliminisana pojava prebojenosti. Postoje i kompozitne fasete koje se prave od materijala sličnog belim plombama. Samim tim su slabijeg kvaliteta.

Krunice ili fasete – koje probleme rešavaju?

Krunice se nezamenjiva naknada za nedostajuće zube. Međutim, one imaju širu ulogu. Pomoću njih možete promeniti oblik, boju, veličinu, pa i položaj zuba. Primenjuju se za otklanjanje praznog prostora između 2 susedna zuba, kao i većih anomalija, kao što su uvučen ili isturen zub. Odlično su rešenje i kod velikih kvarova, kada nije moguće postaviti plombu.

Krunice ili fasete

Glavna ulogu faseta je obezbeđivanje estetike prirodnih, zdravih zuba. Posebno su poželjni kod zuba koji imaju tetraciklinsku prebojenost. Zatim, veoma malih i onih koji su nejednake visine. Mada se koriste i za istrošene i istanjene zube. Uspešno zamenjuju krunice kod malih fraktura i dijasteme.

Razlike u načinu postavljanja

Krunice se postavljaju na brušeni zub. Što znači da je prethodno potrebno smanjiti zapreminu zuba za debljinu materijala od kog je krunica napravljena. Kod metalnih skida se do 2 mm, dok za bezmetalne se uklanja od 0,3 do 1 mm površine.

Postavljanje faseta je manje invazivna metoda. Brušenje je svedeno na minimum, a za no prep vrstu čak nije ni potrebno, jer se one lepe direktno na zub.

Krunice ili fasete

Značajna razlika ogleda se i u površini na koju se postavljaju. Fasete zahvataju samo prednji deo zuba, što nije slučaj kod krunice. One obavijaju čitav zub.

Imajte u vidu da je uslov za fasete potpuno zdrav zub, dok za krunice je dovoljno da je očuvan deo zuba ili koren.

Ukoliko želite savršen zubni niz posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio. Naš stručni tim pronaći će najbolje rešenje za vaš osmeh.

 

read more