Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Oboljenja jezika

Oboljenja jezika

Oboljenja jezika se najčešće javljaju kao simptom drugih sistemskih bolesti. Mada mogu biti samostalne, stečene bolesti.

Јezik je mišićno – sluzokožni organ koji je zajedno sa zubima smešten u usnoj duplji. Ima važnu ulogu u žvakanju i gutanju hrane. Zatim, u razvoju govora, ali i čula ukusa i prenošenja utisaka u centralni nervni sistem.

Imajući u vidu koliki je njegov vitalni značaj, oralno zdravlje obuhvata i brigu o jeziku. Zdrav jezik ima ružičastu boju i mekan je na dodir. Površina je glatka i presvučena tankim beličastim slojem, ali bez naslaga. Svaka promena koja odstupa od navedenog opisa ukazuje da postoji određeni zdravstveni problem, te je neophodno na vreme potražiti medicinsku pomoć.

Koja su najrasprostranjenija oboljenja jezika otkriva vam u ovom blogu Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Geografski jezik

Lingua geographica, odnosno geografski jezik karakterišu mrlje čije formiranje podseća na reljefnu kartu, pa odatle potiče i naziv bolesti.

Oboljenja jezika

U većini slučajeva javlja se kod dece. Procenjuje se da čak 3 odsto mališana se suočava sa ovim problemom. Pri čemu devojčice imaju 2 puta veći rizik od razvoja.

Tačan uzrok još uvek nije utvrđen. Zato se smatra da geografski jezik nastaje dejstvom više faktora. Osim genetike, kao mogući izazivači navode se anemija, alergije, respiratorne infekcije, ali i loše izvedene stomatološke intervencije. Nije isključeno da i stres može da dovede do bolesti.

Geografski jezik ne donosi tegobe, pa se obično otkriva slučajno. Prepoznaje se po izraženim crvenkastim promena sa belim ivicama ili dubokim brazdama, koje se javljaju na gornjoj površini jezika. Da bi se one otklonile neophodno je da se utvrdi uzrok koji je doveo do stvaranja oboljenja.

Oboljenja jezika izazvana gljivicama

Kandidu na jeziku izaziva gljivica Candida albicans. Ona normano naseljava usta i creva čoveka, pomažući u varenju i apsorpciji nutrijenata. Međutim, ukoliko nastanu povoljni uslovi za njeno prekomerno razmnožavanje, razvija se oralna kandidijaza.

Oboljenja jezika

Loša oralna higijena glavni je uzročnik oboljenja. Dugotrajna upotreba antibiotika, kao i imunosupresivnih lekova, citostatika svrstavaju se u faktore. Takođe, hormonski disbalans može da dovede do povećanja gljivice na jeziku, pa je kandidijaza, uz trudnički gingivitis, česta pojava među ženama u drugom stanju. Dok kod starih osoba može se javiti kao posledica nošenja totalnih proteza.

Kandida se manifestuje u obliku sivobelih naslaga, koje prelaze u blagi otok epitela. Neretko se kao simptomi razvijaju suva usta i osećaj žarenja i pečenja na jeziku.

Zapaljenje papila jezika

Papile su sastavni deo jezika, a zaslužne su za čulo ukusa. One su iste boje kao zdravi jezik i podsećaju na sitne plikove. Ako nastanu promena u boji, veličini ili rasprostranjenosti papila, onda je reč o zapaljenjskom oboljenju koje se naziva papilitis.

Bolest je karakteristična za osobe srednjih godina, bez obzira na pol. Najčešće se razvija usled iritacija koje su rezultat destruiranih zuba i loših protetskih radova. S obzirom da upaljene papile stvaraju bol i nelagodu prilikom jela i govora, pokreti jezika postaju ograničeni, pa je veoma važno na vreme započeti lečenje.

Ukoliko ste primetili bilo kakve promene na svom jeziku potražite pomoć stomatološkog tima ordinacije Lumident Studio. Višegodišnje iskustvo, kao i timski rad u stomatologiji otkloniće svaki problem ne samo sa zubima, već i sa mekim tkivima usne duplje.

 

read more
Posted Comments
 • Namirnice koje pozitivno utiču na zdravlje zuba || LUMIDENT STUDIO
  Namirnice koje pozitivno utiču na zdravlje zuba || LUMIDENT STUDIO
  […] navike igraju presudnu ulogu za zubni niz. Osim opasnosti od karijesa, problema sa desnima i oboljenja jezika, briga za oralno zdravlje, indirektno utiče na celokupni organizam. Tako, na primer, navike u […]
  reply
 • Zašto je bitno koristiti tečnost za ispiranje usta || LUMIDENT STUDIO
  Zašto je bitno koristiti tečnost za ispiranje usta || LUMIDENT STUDIO
  […] za ispiranje čisti ne samo zube, već i jezik, pa je značajna i za sprečavanje oboljenja jezika, naročito onih koje izaziva gljivica Candida […]
  reply
 • Čišćenje jezika - Važan deo oralne higijene || LUMIDENT STUDIO
  Čišćenje jezika - Važan deo oralne higijene || LUMIDENT STUDIO
  […] Oboljenja jezika su verni pratioci belih naslaga. Mada su istraživanja pokazala da su one odgovorne za čak 90 odsto infekcija respiratornog sistema. […]
  reply

Comments are closed.