Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Trudnički gingivitis - Održite zdravlje svojih zuba i tokom trudnoće

Trudnički gingivitis - Održite zdravlje svojih zuba i tokom trudnoće

Trudnički gingivitis je čest problem budućih mama.

Nestrpljivo iščekivanje novog člana porodice se smatra najlepšim periodom u životu svake žene. Međutim, on donosi brojne promene u organizmu. Pa se opravdano naziva “drugo stanje”. Usled dejstva hormona telo sasvim drugačije reaguje na uticaje iz spoljašnje sredine. Što se odražava na celokupno psihičko i fizičko zdravlje.

Kako nijedan organ nije pošteđen uticaju trudnoće, oralno zdravlje u ovom dobu najčešće pogađaju karijes, sindrom suvih usta i trudnički gingivitis.

Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda otkriva vam zašto dolazi do krvarenje desni u trudnoći, kao i kojim preventivnim merama ćete sprečiti problem.

Trudnički gingivitis ima preko 50 odsto trudnica

Tokom trudnoće nivo progesterona se povećava pa se javlja veća osetljivost desni. Zbog toga mnoge trudnice počinju sve više da skraćuju vreme pranja zuba. Takođe, jutarnje mučnine i neprijatni ukus pasti za zube mogu biti razlog neadekvatne oralne higijene.

Vremenom, narušeno zdravlje zuba utiče na zadržavanje nakupljenog plaka. Kako se on ne čisti u dovoljnoj meri desni postaju crvene i blago otečene, a zatim počinju i da krvare pri pranju i jelu, što dodatno otežava četkanja zuba. Nije redak slučaj da se javi i halitoza, tj. loš zadah.

Gingivitis

U pojedinim slučajevima se formira trudnički epulis (granuloma pyogenicum). U pitanju je bezopasna kvržica na zubnom mesu koja prokrvari prilikom pranja zuba. Nakon porođaja nestaje sama od sebe.

Trudnički gingivitis obično se javlja u drugom tromesečju, mada se može ispoljiti i ranije. Naročito ako je upala desni postojala i pre trudnoće.

Ukoliko se ovom periodu ne leči preti da preraste u ozbiljno stanje – parodontitis.

Gingivitis utiče ne samo na zdravlje majke, već i nerođenog deteta

Brojna istraživanja se utvrdila da trudnički gingivitis može da izazove prevremeni porođaj. Tačnije, žene sa ovim problemom imaju 3 do 5 puta veći rizik od porođaja pre vremena. Čak i ako normalno proteknu svih devet meseci, primećeno je da majke sa gingivitisom rađaju decu manje telesne težine.

Kako sprečiti trudnički gingivitis?

Besprekorna oralna higijena je najbolja preventiva za pojavu gingivitisa u trudnoći. Zube treba prati minimum 2 puta dnevno – ujutru i uveče. Preporučljiva je upotreba meke četkice kako bi se sprečila iritacija desni, kao i redovno korišćenje tečnosti za ispiranje.

S obzirom da uzani prostor između zuba ne može da obuhvati klasična četkica, za održavanje pravilne higijene obavezan je i konac za zube.

Naravno, trudnički gingivitis i sve druge probleme sa zubima izbeći ćete redovnim kontrolama. Stručnjaci savetuju da pripadnice lepšeg pola kada se odluče da postanu majke posete svog stomatologa. Na taj način moguća upala desni i kvarovi biće sanirani na vreme. Ujedno, dobićete značajne savete za oralno zdravlje u trudnoći.

Ukoliko, ipak, dođe do pojave trudničkog gingivitisa, lečenje antibioticama je nemoguće. Pa će stomatolog preduzeti sve potrebne korake za rešavanje problema.

Trudnički gingivitis

Drage mame, briga o zubima vaše dece počinje još u trudnoći. Zato na vreme zakažite predgled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

read more
Posted Comments
 • Problemi sa zubima - simptomi koje ne treba zanemariti || Lumident Studio
  Problemi sa zubima - simptomi koje ne treba zanemariti || Lumident Studio
  […] jednom njegovom delu može negativno da se odrazi na drugi. Imajući ovo u vidu zaključujemo da je zdravlje zuba podjednako važno kao svih drugih sistema. Zapravo, preventivna stomatologija naglaša da zubi […]
  reply
 • Problemi sa zubima - simptomi koje ne treba zanemariti || Lumident Studio
  Problemi sa zubima - simptomi koje ne treba zanemariti || Lumident Studio
  […] jednom njegovom delu može negativno da se odrazi na drugi. Imajući ovo u vidu zaključujemo da je zdravlje zuba podjednako važno kao svih drugih […]
  reply

Comments are closed.