Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Oralni irigator - Koje su prednosti njegove upotrebe?

Oralni irigator - Koje su prednosti njegove upotrebe?

Oralni irigator predstavlja ručni uređaj za negu zuba koji je doneo pravu revoluciju u oralnoj higijeni.

Dizajniran je tako da pomoću mlaza vode pod pritiskom uklanja ostatke hrane i plak između zuba i duž linije desni koji nije moguće otkloniti klasičnim četkanjem.

Iako spada u savremene aparate, pojavio se sredinom 20. veka. Prvi model razvio je dr C.D. Matteson kako bi svojim pacijentima omogućio detaljno čišćenje zuba i usne duplje. Njegov izum imao je dodatak preko kog se pričvršćivao za slavinu. Dok je putem mehaničkog ventila vršena kontrola pritiska vode.

Mattesonov uređaj usavršili su 1962. godine, stomatolog Gerald Moyer i inženjer John Mattingly. Upravu su oni zaslužni za nastanak waterpik-a koji je danas vodeći uređaj u ovoj oblasti.

Zašto oralni irigator treba da uvrstite u dnevnu rutinu pranja zuba otkriva vam stomatološka ordinacija Lumident Studio.

Vrste oralnog irigatora

Oralni irigatori su podeljeni u nekoliko tipova prema pokretljivosti i principu rada.

Oralni irigator

Stacionarni irigatori su moćni uređaji, koji imaju veliki rezervoar za vodu, te mogu se koriste za duže sesije čišćenja bez prekida. Poseduju i više opcija za podešavanje, ali zahtevaju stalni izvor napajanja za rad. Zbog toga su pogodni za kućnu upotrebu.

Ukoliko želite da oralni irigator stalno imate uz sebe, i na putovanju, onda je najbolja opcija za vas prenosni model. Kompaktnog je dizajna, te ga možete lako smestiti u bilo koji kofer ili putnu torbu. Zahvaljujući baterijama ne morate da brinite o struji ili da li će utičnica odgovarati kablu na uređaju.

Protočni irigatori se povezuju direktno na slavinu. Njihova prednost je što im nije potrebna struja. Međutim, takvi uređaji su jednoprotočni, bez pulsiranja i koriste neprečišćenu tekuću vodu.

Prednosti upotrebe oralnog irigatora

Usna šupljina je idealno okruženje za formiranje mikrobnog biofilma, tj. zubnog plaka. On se sastoji od raznih bakterija koje se nalaze na površini zuba, ali i mekih tkiva desni, jezika i unutrašnje strane obraza usta. Da bi se sačuvalo oralno zdravlje plak se mora ukloniti.

Upotreba četkice i paste za zube otklanje veći deo plaka, ali za teško dostupna mesta neophodan je oralni irigator. Jedino na taj način možete biti sigurni da su vaši zubi zaštićeni od bolesti.

Oralni irigator ne samo da detaljno čisti površinu zuba, već i svih mekih tkiva. Ujedno vrši nežno masiranje desni, što poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje rizik od upale. Zbog toga se posebno preporučuje osobama sa parodontalnom bolešću. Mada ima važnu ulogu i u njenoj prevenciji.

Nošenje fiksne proteze dovodi do zadržavanja ostataka hrane na njenim delovima. Kako je oteženo uklanjanje plaka klasičnom četkicom oralni irigator u tom slučaju može pomoći.

Oralni irigator

Njegova upotreba se savetuje i osobama koje imaju zubne implante. Naime, detaljnim čišćenjem desni sprečava se upala mekih tkiva koje okružuje implant. Poželjno je da ga koriste i dijabetičari, jer su oni u potencijalnom riziku od razvoja parodontalne bolesti.

Kako se koristi oralni irigator?

Oralni irigator je jednostavan za upotrebu.

Pre korišćenja napunite rezervoar destilovanom vodom koja je na sobnoj temperaturi. Preterano topla ili hladna voda može da izazove osetljivost zuba. Zatim podesite pritisak na željeni nivo.

Irigator treba da držite pod uglom od 90 stepeni u odnosu na površinu zuba i desni. Svaki zub i prostor između zuba treba temeljno isprati. Nemojte zaboraviti da tretirate i unutrašnju stranu vilice.

Nakon upotrebe obavezno ispraznite rezervoar i isperite ga pod mlazom tople vode.

Osim dobre oralne higijene, briga o zubima podrazumeva i redovne kontrole. Zato još danas zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

read more