Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Otečene desni

Otečene desni

Otečene desni čest su stomatolioški problem ljudi širom sveta.

Desni (gingiva) predstavljaju deo sluzokože u usnoj duplji koja okružuje svaki zub. Tačnije ona prekriva alveolarne nastavke gornje i donje vilice tako da pruža potporu zubima. Ujedno, onemogućava bakterijama iz hrane da dublje prodiru u zub.

Zdrave desni su svetlo ružičaste boje, čvrste građe, visine od 0,5 do 2 mm. Nažalost, pod uticajem različitih faktora može doći do otoka, bola i krvarenja.

Koji su najčešći uzroci ovih promena otkriva vam stomatološka ordinacija u centru Beograda, Lumident Studio.

Otečene desni kao posledica prekomernog razmnožavanja bakterija

Glavni krivac za problem jeste neadekvatno pranje zuba. Kao posledica toga dolazi do gomilanja naslaga zubnog plaka ne samo na površini zuba, već i na desnima. Time se stvaraju pogodni uslovi za povećano razmnožavanje bakterija, koje dovode do upala desni. Karakterišu je crvene otečene desni, koje su bolne i lako krvare na dodir.

Otečene desni

U početnoj fazi, upala se lako rešava skidanjem kamenca sa zuba i pravilnom oralnom higijenom kod kuće. U protivnom, može nastupiti povlačenje desni i pojave ozbiljne bolesti – parodontopatije.

Otečene desni kao posledica povrede i iritacije

Jako iščetkavanje zuba prilikom pranja i upotreba četkica sa oštrim vlaknima često izazivaju povrede desni. Opasnost od otoka postoji i kod konzumiranja tvrde korice hleba, koštunjavog voća, ribe… U ovom slučaju otok nestaje sam u roku od par dana.

Međutim, problem nastaje kada je došlo do udarca u predelu desni. Kako su desni na tom mestu ne samo otekle, već i nagnječene potrebno je što pre posetiti stomatologa koji će proveriti da li je udarac oštetio neki zub u nizu.

Alergije su veliki problem, posebno u prolećnim danima. Prekomerna reakcije imuno sistema, neretko, utiče na desni, stvarajući otok na njima. Otečene desni nisu lokalizovane samo na jednom zubu, već se javljaju na više, a mogu zahvatiti i čitav zubni niz. Smirivanjem simptoma alergije, nestaju i problemi sa desnima.

Otečene desni u trudnoći

Zubi u trudnoći, baš kao i čitav organizam, trpi promene. Usled promene nivoa hormona desni mogu biti otečene. Obično je reč o blagom, gotovo, neprimetnom uvećanju, mada nije isključeno da ga prati crvenilo i krvarenje.

Da bi buduće majke izbegle stomatološke probleme u trudnoći potrebno je da se pridržavaju svih saveta stomatologa u vezi održavanja higijene. Stomatološke kontrole su obavezne u svakom tromesečju, kao i redovno skidanje kamenca.

Ishrana je još jedan od faktora koji stvara otečene desni u trudnoći. Zato se trudnicama savetuje da izbegavaju grickanje po malo u toku dana. Umesto toga preporučljiva su 3 ili 4 obroka nakon kojih ćete odmah oprati zube.

Posle porođaja, dolazi do stabilizacije hormona, samim tim i desni se vraćaju u normalno stanje.

Disanje na usta može da izazove otečenost desni

Disanjem na usta sluzokoža usne duplje se usušuje zbog čega desni postaju suve i otečena. Najčešče se otok javlja na gingivi prednjih zuba, jer je ona pod direktnim uticajem strujanja vazduha.

Iako problem nije moguće rešiti dok se ne popravi prohodnost nosa, uz detaljno održavanje oralne higijene i većeg unosa vode komplikacije se mogu izbeći.

Otečene desni

Ukoliko ste primetili bilo kakvu promenu desni ne odlažite posetu stomatologu. Stručni tim stomatološke ordinacije Lumident Studio otkriće uzrok otoka i sanirati na vreme.

read more