Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Perikoronitis

Perikoronitis

Perikoronitis je čest problem koji donose umnjaci.

Umnjaci su osmi zubi od središnje linije u ljudskoj vilici, tj. poslednji u nizu, ujedno, oni su zubi koji poslednji niču. Njihova mineralizacija se završava oko 14. godine, a rastu u periodu između 15. i 25. godine života. S obzirom da se pojavljuju u odraslom dobu poznati su i kao “zubi mudrosti”.

U prošlosti vilica čoveka je bila mnogo veća, te su umnjaci imali jednaku ulogu u žvakanju hrane. Vremenom, došlo je do smanjenja kostiju lobanje, samim tim smanjila se i dimenzija vilice, pa su umnjaci izgubili svoju funkciju. U mnogim slučajevima dolazi do pojave nedostatka prostora za njihov normalni rast.

Zapravo, procenjuje se da 30 odsto odrasle svetske populacije ima najmanje jedan neiznikli, tj. impaktirani umnjak, dok se kod svake 10. osobe sreće slučaj poluimpakcije. Upravo zato ne čudi činjenica da ovi zubi stvaraju najviše komplikacija u zubnom nizu. Jedna od njih je i perikoronitis.

Kako nastaje perikoronitis otkriva vam Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Šta je perikoronitis?

Perikoronitis predstavlja upalu desni u predelu nedovoljno izniklog umnjaka.

Naime, usled nedostatka prostora za nicanje, površina umnjaka je manjim ili većim delom prekrivena desnima. U tom delu otežano je ne samo samočišćenje, već i mehaničko pranje zuba. Ostaci hrane pogoduju taloženju bakterija tako da nastaje zubni plak koji ugrožava celokupno oralno zdravlje, odnosno, javlja se upala desni različitog intenziteta.

Perikoronitis obično nastaje između 20. i 29. godine, najčešće u donjoj vilici, mada nije isključena pojava ni oko gornjih poluimpaktiranih zuba.

Perikoronitis

Loša oralna higijena je glavni uzrok svakog oblika upale desni, pa i kod umnjaka. Da bi se ona sprečila pored četkice i paste, dnevno pranje zuba podrazumeva i upotrebu interdentalne četkice ili konca za zube i tečnosti za ispiranje usta.

Takođe, kao potencijalni faktori koji dovode do problema navode se stres, trudnoća i infekcija gornjih disajnih puteva, tj. virusi i prehlade.

Perikoronitis izaziva ozbiljne simptome

Perikoronitis se, pre svega, manifestuje jakim bolom koji može da se proširi na uvo i vilični zglob, zatim, sledi otok, poremećeni ukus u ustima, loš zadah (halitoza), otežano otvaranje usta (trizmus) i otežano gutanja (disfagija).

Ponekad, ove simptome prati povišena temperatura, malaksalost, pojačano lučenje pljuvačke (salivacija) i uvećanje limfnih čvorova u zahvaćenoj regiji.

Kako se leči perikoronitis?

Pravovremeno lečenje perikoronitisa je ključno u sprečavanju širenja infekcije i pojave težih posledica.

Prvi korak jeste temeljno čišćenje, uklanjanje ostataka hrane i ispiranje.

Ukoliko postoji infekcija stomatolog će pu velikom broju slučaja prepisati odgovarajući antibiotik, kako bi se suzbilo dalje širenje infekcije a regija oko neizniklog umnjaka pripremila za dalji korak, a to je vađenje zuba.

Oralno hirurški zahvati se primenjuju kada se problem ponavlja. Putem minimalno invazivne intervencije poluimpaktirani umnjak se vadi, pa se pacijent vrlo brzo vraća svakodnevnim aktivnostima.

Lumident Studio – stomatološka ordinacija na Vračaru ima vrhunske specijaliste parodontologije i oralne medicine koji će vam pomoći da otklonite svaki problem prilikom rasta umnjaka.

 

 

read more