Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Poliranje zuba

Poliranje zuba

Poliranje zuba podariće blistavi sjaj vašem osmehu.

Lepi i zdravi zubi san su svih ljudi, ne samo da su najbolji pokazatelj životnih navika, već i glavni pokretač samopouzdanja i uspeha u svim sferama.

Svakako, pravilna oralna higijena ima važnu ulogu u očuvanju lepog zubnog niza. Međutim, redovno pranje zuba nije dovoljan preduslov da biste izbegli probleme sa njima, čak i kod osoba kojima je genetika podarila jake, bele zube javlja se zubni plak. Njegovo taloženje dovodi do stvaranja zubnog kamenca, koji se smatra vodećim uzročnikom parodontopatije. S obzirom da je u pitanju ozbiljno oboljenje potpornog aparata zuba, skidanje kamenca sa zuba je neophodno za zdravlje zuba, ali i čitavog organizma.

Poliranje zuba

Koliki značaj ono ima otkriva vam stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Za poliranje zuba znali su stari narodi

U arheološkim nalazištima otkriveni su dokazi koji potvrđuju da je poliranje zuba postojalo još u doba Starih Grka i Rimljana.

Ipak, tek u 18. veku počela je svest o značaju ove metode. Pierre Fauchard, osnivač moderne stomatologije, zaslužan je za uvođenje poliranja zuba u uklanjanju mrlja sa njihove površine. U početku, korišćene su posebne paste od fino mlevenog korala, ljuske jaja, đumbira i soli, da bi početkom 20. veka američki stomatolog Alfred Fones započeo sa edukacijom studenata o tehnikama, kao i značaju, skidanja kamenca i poliranja zuba.

Nažalost, sve do 70-ih godina ova procedura nije bila svima dostupna, tj. nije predstavljala sastavni deo kompletne nege svakog pacijenta. Dve decenije kasnije poliranje zuba je uvršteno u zlatni standard u stomatološkim ordinacijama širom sveta.

Novo doba donelo je i nove polemike vezane za poliranje zuba, pa pojedini stručnjaci ističu da nije potrebno poliranje čitavog zubnog niza, već selektivno, mada se ono preporučuje za zube koji imaju veću tendenciju gomilanja plaka.

Da li je poliranje zuba bolno?

Poliranje zuba je potpuno bezbolna, bezbedna metod. Vrši se specijalnim, profilaktičkim pastama na bazi abraziva različite veličine, oblika i tvrdoće, pa su paste dostupne u finim, srednjim, grubim i super grubim formama. Pojedine sadrže i fluor koji pomaže u remineralizaciji površine gleđi, dok druge smanjuju preosetljivost zuba.

Profilaktičke paste se koriste u kombinaciji sa gumenim čašicama za poliranje i rotirajućom četkicom.

Najrasptrostranjenija tehnika jeste poliranje zuba vazdušnim prahom visokog pritiska. Naime, posebno dizajnirani uređaj Prophy-jet omogućuje efikasno uklanjanje svih mekih i tvrdih naslaga sa površine zuba pod dejstvom guste suspenzije tople vode i natrijum-bikarbonat za poliranje.

Koje su prednosti?

Poliranje zuba ima, pre svega, estetski značaj. Kako se njime uklanjaju mrlje od hrane, zubi postaju i do dve nijanse belji.

Osim što doprinosi lepšem i boljem izgledu, procedura pruža zaštitu zubima. Samim tim onemogućava taloženje bakterija i plaka, kao i pojavu zubnog kamenca. Samim tim, produžava vremenski period pojave novog karijesa i oboljenja desni istovremeno, čini dah svežim i prijatnim.

Stomatolog

Zubi su ogledalo vašeg zdravlja, zato još danas zakažite kontrolu i skidanje kamenca u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

 

read more