Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Zubi su ogledalo vašeg zdravlja

Zubi su ogledalo vašeg zdravlja

Zubi su ogledalo vašeg zdravlja, pa ih treba čuvati.

Da “osmeh čuda čini” nije samo obična izreka dokazuju brojna istraživanja. Naime, lepi i zdravi zubi u nečijem osmehu su prvo što primetimo prilikom upoznavanja, pa možemo slobodno da kažemo da su oni glavno sredstvo zbližavanja ljudi.

Još su stari narodi poznavali moć osmeha trudivši se na razne načine da sačuvaju zdravlje svojih zuba. Počev od biljaka koje su koristili za čišćenje zuba, preko prvih otkrića o karijesu, pa do najsavremenijih metoda lečenja koje prate najkvalitetniji stomatološki materijali – moderna stomatologija je prešla dug put. Ipak, briga o zubima je oduvek bila imperativ higijenskih i zdravstvenih navika čoveka, o čemu nas uči preventivna stomatologija.

Zubi su ogledalo vašeg zdravlja što vam otkriva u ovom blogu Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Zubi su ogledalo vašeg zdravlja, jer utiču na rad čitavog organizma

Oralno zdravlje ne vezuje se samo za zube. Problemi mogu da nastanu u čitavoj usnoj duplji, uključujući desni i koren zuba.

Zubi su ogledalo vašeg zdravlja, te neizlečeni problemi mogu do ugroze rad drugih organa. Naime, pokvaren zub je pogodan za brzo razmnožavanje bakterija koje putem krvi mogu da se rašire po celom organizmu. Prvi na udaru su kardiovaskularni, respiratorni i lokomotorni sistem. Nelečeni karijes stvara 2 puta veći rizik od infarkta miokarda nego zdrava usna duplja. Dokazan je i uticaj na razvoj krvnih ugrušaka, poremećaja u radu bubrega, pa i pojave alopecije, tj. opadanja kose.

Plombiranje

Osobe koje pate od parodontopatije imogu da imaju i problem sa reumatoidnim artritisom. U težim slučajevima bolest se širi na pluća i respiratorne organe, pa dolazi do respiratornih infekcija i pogoršanja hroničnih bolesti pluća. Novije studije pokazale su da problemi sa desnima mogu čak izazvati i šlog.

Da biste sprečili navedene zdravstvene komplikacije pored pravilne higijene, neophodno je i redovno skidanje kamenca sa zuba kod stomatologa.

Poslednjih godina pojedini stručnjaci naglašavaju da amalgamske plombe negativno utiču na zdravlje, jer vremenom živa iz njih dospeva u organizam. Iako ovo mišljenje ne dele svi, svaki stomatolog, ipak, preporučuje da stare, “crne” plobme zamenite belim.

Zubi su ogledalo vašeg zdravlja, ali ih lošim navikavama uništavamo

Redovno pranje zuba nije dovoljno za očuvanje zdravlja. Već je bitna tehnika pranja, upotreba odgovarajuće četkice za zube, kao i konca i preparata iz dentalnog programa.

Međutim, nismo ni svesni da postoje navike koje su loše po zube. Jedna od njih je pranje zuba uz obavljanje drugog posla. Na taj način ne posvećujemo dovoljno pažnje zubima, niti vodimo računa kako ih četkamo. Zbog toga stručnjaci savetuju da zube peremo isključivo ispred ogledala, ne radeći pritom ništa više.

Takođe, preterano konzumiranje rafinisanog šećera, kafe, gaziranih napitaka stvara zubni plak koji oštećuje gleđ, dok žuti zubi, u velikoj meri, nastaju zbog cigareta.

Zubi su ogledalo vašeg zdravlja

Čak i kućna upotreba preparata za izbeljivanje zuba može da dovede do problema. Neka sredstva sadrže veću koncentraciju hidrogena, pa prilikom nepravilnog rukovanja oštećuju desni koja postaju sklona razvoju bakterija. Stoga je ordinacijsko beljenje zuba najbolje rešenje za vraćanje prirodne beline.

Zubi su ogledalo vašeg zdravlja, a Lumident Studio – stomatološka ordinacija Beograd sa svojim stručnim osobljem pomoći će vam da sačuvate lep osmeh.

 

read more
Posted Comments
 • Pranje zuba - Zašto svi grešimo || Lumident studio Beograd
  Pranje zuba - Zašto svi grešimo || Lumident studio Beograd
  […] Nepravilna tehnika pranja dovešće do toga da se zubni plak sabije u desni ili između susednih zuba, umesto da bude odstranjen. Da bi se loša tehnika koju godinama koristimo promenila, potrebno je vreme i strpljenje. Ovo je mali ulog imajući u vidu da je pravilna tehnika osnova dentalnog zdravlja. […]
  reply
 • Poliranje zuba - Blistavi zubi i lep osmeh || LUMIDENT STUDIO
  Poliranje zuba - Blistavi zubi i lep osmeh || LUMIDENT STUDIO
  […] Zubi su ogledalo vašeg zdravlja, zato još danas zakažite kontrolu i skidanje kamenca u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio. […]
  reply

Comments are closed.