Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Prva poseta stomatologu - saveti za roditelje

Prva poseta stomatologu - saveti za roditelje

Prva poseta stomatologu je osnova za dobro oralno zdravlje kod dece. Nažalost, ona često ne protekne onako kako roditelji planiraju.

Plač, vika, čvrsto stegnuta vilica, pa čak i griženje instrumenata i ujedanje stomatologa za ruku nisu retka situacija u stomatološkim ordinacijama. Nepoznata osoba u belom mantilu mnogim mališanima je asocijacija na lekare kod kojih su ih roditelji vodili. Kod drugih je, pak, podsetnik na zastrašivanje roditelja kada su bili nestašni.

Bez obzira na razloge, jedno je sigurno – ovakva poseta nije stresna samo za dete, već i za mame i tate, pa i za stomatologe, ma koliko oni imali iskustva u radu sa najmlađim pacijentima. Dugoročno, ona donosi velike probleme po zdravlje zuba, ali i čitavog organizma. Takođe, može da ostavi posledice i na mentalno zdravlje, jer se iz straha razvija dentalna fobija.

Imajući ovo u vidu Lumident Studiostomatološka ordinacija u Beogradu, daje vam savete kako bi prva poseta stomatologu bila prijatna za vaše najmilije.

Kada je vreme za prvu posetu stomatologu?

Odgovor stručnjaka na ovo pitanje je: “što ranije”. Tačnije, tek kada dete navrši godinu dana života. Upravo se tada pojavljuju prvi mlečni zubi, pa je neophodno na vreme razviti kod dece naviku redovnih stomatoloških kontrola. Inače, stomatološka kontrola zuba kod dece treba da se vrši jednom u 6 meseci nakon prve posete zubaru.

Ovo je i jedini način da sprečite pojavu karijesa. Čak i kada se pridržavate saveta stomatologa i od prvog dana rođenja vodite brigu o oralnoj higijeni svoje bebe, nemojte da zaboravite da su zubi odmah po nicanju izloženi negativnim faktorima, pa je prva poseta stomatologu najbolja prevencija. Ujedno, ona je značajna kako za pravilni rast zuba, tako i za razvoj vilice. Samim tim je preduslov i za pravilan govor i funkcije žvakanja i gutanja hrane.

Prva poseta stomatologu kroz igru

Edukacija roditelja je veoma važna za zdravlje najmlađih članova porodice. To znači da prva poseta stomatologu treba da protekne bez deteta. Roditelji moraju, najpre, da nauče kako da ga pripreme za odlazak.

Prva poseta stomatologu

Preporučljivo je da pre nego što krenete u stomatološku ordinaciju mališanu pažljivo objasnite o kakvom je pregledu reč. Pri tome nikako nemojte da pominjete reč “bol”, kao i rečenice “ne treba da se plašiš”, “neće biti ništa strašno”. U protivnom, postoji opasnost da se kod deteta još na početku razvije strah i averzija od stomatologa.

Zato je poželjno da posetu stomatologu pretvorite u zabavu. Pomoću igre, slikovnice ili crtanog filma najlakše ćete upoznati dete sa onim šta ga čeka u ordinaciji.

S obzirom da je reč o bebi, koja ima ritam spavanja i jela, potrudite se da izbegnete odlazak u to vreme. Umor i glad mogu da ga učine nervoznim, pa da stvore negativnu reakciju na stomatologa, koja će se preneti i na svaku narednu posetu.

Prva poseta stomatologu ne mora biti bolna!

Nemojte da čekate da se pojave problemi sa zubima, da biste upoznali mališana sa stomatologom. Zapravo, prva posete treba da ima za cilj opuštanje deteta u nepoznatoj sredini, pa je najbolje da protekne u razgovoru tokom kog će stomatolog detetu na zanimljiv način da približi svoj posao i instrumente koje koristi.

Zatim, ako je mališan spreman, i da obavi pregled usta i zuba. Ukoliko primeti da još uvek postoji barijera pregled treba ostaviti za narednu posetu.

Prva poseta stomatologu

Stomatološka ordinacija Lumident Studio je pravo mesto za vas i vaše najmilije. Tim vrhunskih stomatologa specijalista poseduje znanje i iskustvo, kao i razumevanje tako da će svaka poseta stomatologu proteći u prijatnoj atmosferi.

 

read more