Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Saveti za negu zuba dece školskog uzrasta

Saveti za negu zuba dece školskog uzrasta

Saveti za negu zuba su ključni za oralno zdravlje.

Zdravlje zuba je deo opšteg zdravlja i utiče na svakodnevne aktivnosti i kvalitet života ljudi. Nažalost, izbegavanjem određenih navika u detinjstvu dolazi do ugrožavanja oralnog zdravlja. Naročito ako se ima u vidu da se u kasnijim godinama teško prihvataju nove navike koje doprinose poboljšanju stanja zuba i desni.

Porodica predstavlja sredinu u kojoj se formiraju znanja, stavovi i navike dece. Što znači da oralna higijena kod dece zavisi, pre svega, od svesti u pogledu značaja očuvanja zdravlja samih roditelja. Naime, brojna istraživanja potvrdila su povezanost zdravstvenog ponašanja roditelja i stanja oralnog zdravlja njihove dece. To najbolje govori činjenica da kod 85,7 odsto roditelja koji peru zube dva puta dnevno i njihova deca imaju istu naviku. Tačnije 81,8 odsto dece iz ovakvih porodica pere zube dva puta dnevno.

Koji su najvažniji saveti za negu zuba u pogledu održavanja oralne higijene, primene fluorida i odlaska na redovne kontrolne otkriva vam Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Saveti za negu zuba počinju izborom odgovarajuće četkice

Briga o oralnom zdravlju kod dece počinje od dana rođenja. Vremenom, menjaju se sredstva i razvijaju nova pravila. Tako da od 7. godine deca treba da počnu sa upotrebom paste sa fluoridom.

Saveti za negu zuba

Takođe, značajnu ulogu ima i izbor četkice koja odgovara detetovom uzrastu. Ona treba da bude dizajnirana za kombinaciju stalnih i mlečnih zuba. Odnosno, sačinjena od mekih najlonskih dlačica i manjih dimenzija. Zapravo, veličina četkice mora da bude srazmerna veličini glave tako da mališan može da čisti najviše dva zuba istovremeno. Dok dužina ne sme da bude veća od dužine vilice deteta, jer ona treba da dohvati i kutnjake.

Kao i kod odraslih, dečije četkice se manjaju na tri meseca, pri čemu se, sa rastom deteta, menja i veličina četkice.

Saveti za negu zuba – pravilno pranje

Najbolji način da sprečite karijes kod dece jeste pravilna tehnika pranja zuba. Ona počinje držanjem četkice pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni. Zatim nežno četkanje napred-nazad kako preko spoljašnje, tako i preko unutrašnje površine zuba i preko površine zagrižaja. Potezi treba da budu kratki i nikako previše intenzivni na liniji desni da ne bi došlo do iritacije i krvarenja.

Kako je ova dnevna rutina kod mnoge dece nižih razreda monotona, potrudite se da je učinite zabavnom. Na taj način mališan će pranje zuba doživljavati kao igru, te će ovu naviku lakše prihvatiti, pa čak i uživati u njoj.

Saveti za negu zuba podrazumevaju i upotrebu dodatnih sredstava. Već od 11. godine treba u dnevnu rutinu uvrstiti i konac za zube. Prilikom njegove upotrebe vodite računa da dete ne povlači jake pokrete gore-dole, jer se tako još više potiskuje hrana u desni. Već nakon provlačenja konca između dva zuba treba da primenjuje kružne pokrete.

Saveti za negu zuba – redovna kontrola

Mnoga deca imaju strah od stomatologa. To se može izbeći pravim razgovorom roditelja sa detetom. Ali i izborom stomatologa koji ima strpljenja i iskustva u radu sa mlađim pacijentima.

Saveti za negu zuba

Nemojte da zaboravite da najbolji saveti za negu zuba dolaze, upravo, od zubara. Zato treba na vreme početi sa radovnim posetama. Pored praćenja stanja i rasta zuba, pregled uključuje i edukaciju roditelja o tehnici pranja, ishrani, kao i savete u slučaju da je potrebno zalivanje fisura kako bi se smanjio rizik od karijesa.

Lumident Studio ima – stomatološka ordinacija Beograd, stručni tim specijalista parodontologije i oralne medicine. Naše višegodišnje iskustvo, bržljivi pristup malim pacijentima i prijatna atmosfera učiniće da svaka poseta protekne bez nelagode i straha.

 

read more