Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Tečnost za ispiranje usta - Koliko je bitna u oralnoj higijeni?

Tečnost za ispiranje usta - Koliko je bitna u oralnoj higijeni?

Tečnost za ispiranje usta je pomoćno sredstvo za održavanje higijene usne duplje, dok su četkica, pasta i konac za zube osnovna.

Oralno zdravlje zavisi od brojnih faktora, šta jedete, kako jedete, ali, najpre, koliko često i kako perete zube. Zubi su ogledalo vašeg zdravlja. Što znači da od toga kako se ophodite prema njima zavisi stanje celokupnog organizma.

Nažalost, statistički podaci pokazuju da sve je više onih koji ne vode dovoljno računa o higijeni zuba i usne duplje. Mnogi, čak, nisu ni svesni da nepravilno peru zube, a nije redak slučaj da vlada mišljenje da su četkica i pasta za zube dovoljna sredstva za higijenu. Iako predstavljaju osnovu higijene, nikako ne treba zanemariti konac za zube i tečnost za ispiranje usta.

Zašto je tečnost za ispiranje važna za naše zube otkriva vam Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Tečnost za ispiranje usne duple poznata je od davnina

Još su naši preci vodili računa o higijeni zuba, pa su tako koristili razne biljke za njihovo čišćenje.

Tradicionalna indijska medicina Ajurveda je prva potvrdila upotrebu biljnih rastvora za zube namenjenih za gingivitis. Vrlo brzo, viši društveni slojevi u Staroj Grčkoj i Rimu razvili su naviku ispiranja usta nakon mehaničkog čišćenja. Za tu svrhu Hipokrat je preporučivao mešavinu soli, aluma i sirćeta.

Tečnost za ispiranje usta ima svoju viševekovnu tradiciju i kod Jevreja, o čemu svedoči Talmud u kome je kao lek protiv bolesti desni navedena kombinacija „vode od testa“ i maslinovog ulja.

Ipak, pravi razvoj usledio je u 17. veku. Holandski naučnik Antonie van Leeuwenhoek otkrio je zubni plak, tj. organizme koji žive u naslagama, pa je pokušao da ih otkloni uzorcima sa sirćetom ili rakijom. Na osnovu njegovih eksperimenata Nemac Richard Seifert izumeo je prvu tečnost za ispiranje usta pod nazivom “Odol“.

Tečnosti, kakve danas poznajemo, nastale su 60-ih godina kada je Harald Loe pokazao da jedinjenje hlorheksidina može da sprečiti stvaranje zubnog plaka.

Tečnost za ispiranje usta ne daje samo svež dah

Jedan od odgovora: “kako izbeći pojavu lošeg zadaha” jeste upotreba odgovarajućeg rastvora. On “olakšava” loš ukus u ustima i daje svežinu i do 12 sati, istovremeno, ublažava mrlje na zubima, čineći ih blistavim.

Tečnost za ispiranje usta

Međutim, tečnost za ispiranje usta je, pre svega, važna za otklanjanja zubnog plaka. Samim tim, ona deluje preventivno na karijes i parodontopatiju, dok pojedine imaju antiseptičke sastojke tako da pomažu u borbi protiv bolesti desni, kao i kod ublažavanja bola nakon vađenja zuba, takođe, sprečavaju preosetljivost zuba, jer ih čini otpornijim.

Sredstva na bazi hlorheksidina se koriste u kontroli plaka i prepisuju se isključivo od strane stomatologa. Ona se proizvode u različitim koncentracijama, u zavisnosti od indikacija, i mogu se koristiti sedam dana, dve nedelje pa čak i do mesec dana, uz redovne kontrole.

Postoje i kozmetički preparati koji sadrže veće količine alkohola i etarskih ulja koje će dati osvežen dah ali neće delovati na anaerobne mikroorganizme u parodontalnom džepu, pa se savetuje primena onih preparata koje savetuje parodontolog.

Tečnost za ispiranje se posebno preporučuje kod osoba kojima je otežano pranje zuba zbog nošenja fiksne proteze ili postavljenih implantanata i mostova.

Tečnost ne može da zamenu četkicu!

Iako tečnost za ispiranje ima višestruko dejstvo, imajte u vidu da ona ne može da zameni četkicu i pastu za zube. Naime, četkicom se otklanjaju ostaci hrane i najveći deo mekih naslaga i bakterija sa zuba i desni.

Sledeći korak jeste upotreba konca za zube ili interdentalne četkice kako bi se očistili nepristupačni delovi između zuba, tek onda možete koristiti rastovor. Da biste znali kolika vam je doza potrebna sipajte tečnost u zatvarač, koji je ujedno i dozer. Promućkajte u ustima nekoliko puta i ostatak ispljunite.

Tečnost za ispiranje usta

Tečnost za ispiranje usta je samo mali korak ka lepim i zdravim zubima. Glavnu ulogu u tome ima redovna kontrola, zato je pravi trenutak da posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

 

 

read more
Posted Comments
 • Interdentalne četkice - Čemu su namenjene i kako se koriste || LUMIDENT
  Interdentalne četkice - Čemu su namenjene i kako se koriste || LUMIDENT
  […] dnosno na mestima gde zubni plak i ostaci hrane ne mogu da se otklone klasičnom četkicom, pa se uz tečnost za ispiranje usta koriste kao dopuna za održavanje oralnog […]
  reply
 • Problemi sa zubima - simptomi koje ne treba zanemariti || Lumident Studio
  Problemi sa zubima - simptomi koje ne treba zanemariti || Lumident Studio
  […] Ukoliko ne perete pravilno zube najmanje 2 puta dnevno i ne koristite interdentalne četkice i tečnost za ispiranje usta vrlo brzo će se javiti neprijatni dah. Vremenom, on preti da preraste u gingivitis, a zatim i u […]
  reply
 • Najčešće greške koje utiču na zdravlje zuba || LUMIDENT STUDIO
  Najčešće greške koje utiču na zdravlje zuba || LUMIDENT STUDIO
  […] ulogu ima i tečnost za ispiranje usta. Svojim antiseptičkim dejstvom, ona eliminiše štetne bakterije i daje sjaj […]
  reply
 • Zašto je bitno koristiti tečnost za ispiranje usta || LUMIDENT STUDIO
  Zašto je bitno koristiti tečnost za ispiranje usta || LUMIDENT STUDIO
  […] Tečnost za ispiranje usta, zapravo, predstavlja antiseptičku vodicu za ispiranje usta i zuba. Namenjena je održavanju oralne higijene. Samim tim, ima veliki značaj u celokupnom zdravlju zuba, desni i jezika. […]
  reply

Comments are closed.