Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Trudnoća i stomatološke intervencije

Trudnoća i stomatološke intervencije

Trudnoća i stomatološke intervencije, odnosno koje od njih su dozvoljene, stavljaju u dilemu buduće mame.

Tokom 9 meseci trudnice se suočavaju sa brojnim kako fizičkim, tako i mentalnim promenama. Briga za zdravlje bebe uvek je na prvom mestu, ali je prisutan i strah od nepoznatog, pa ne čudi što mnoge, odmah po saznanju radnosne vesti, kreću sa čitanjem literature na ovu temu.

Međutim, obilje infomacije, kao i saveti koje dobijamo od pijateljica i rođaka, mogu da nas dovedu u zabunu šta treba da radimo. Jedna od čestih oblasti koje mogu da zbune jesu trudnoća i stomatološke intervencije.

Naime, i danas vlada pogrešno mišljenje da su zubi trudnica ugroženi, jer iz njih beba uzima potrebni kalcijum za razvoj. Zubi trudnica jesu osetljiviji, ali razlog leži u hormonalnom disbalansu. Što za posledicu ima upalu desni u trudnoći, koje blago krvare prilikom pranja. Ovaj problem je široko raspotrastranjen. Skoro 75 odsto budućih mama ima trudnički gingivitis, tj. ranu fazu parodontalne bolesti, koja zahteva lečenje. Samim tim se ponovo nameće pitanje koje stomatološke intervencije se mogu vršiti tokom trudnoće.

Da li smem u trudnoći da popravljam zube?

Naravno! Zapravo kontrole na svaka 3 meseca i redovno skidanje kamenca sa zuba naročito su preporučljivi tokom trudnoće. Na taj način sprečavate pojavu dubljih karijesa. Upravo su oni izvor oralnih infekcija koja se mogu proširiti na čitav organizam, dovodeći u opasnost i vas i bebu u stomaku, pa je, pored poseta stomatologu, veoma važno i pravilno pranje zuba posle obroka.

Trudnoća i stomatološke intervencije

Pojedini stručnjaci, čak, naglašavaju da je potrebno zameniti ili smanjiti broj amalgamskih plombi. Istraživanja su pokazala da usled promena u telu, štetno dejstvo sastojaka iz ovih plombi se pojačava. Mada treba imati u vidu da amalgamske plombe novije generacije gotovo da ne sadrže živu. Tako da je ovaj stav oprečan u stomatološkoj praksi.

Upotreba anestezije prilikom stomatoloških intervencija u trudnoći

S obzirom da se svi oralno hirurški zahvati, vađenje zuba, pa i pojedine popravke vrše pod anestezijom, njena upotreba izaziva najveće nedoumice.

Ukoliko nije hitno, savetuje se trudnicama da sve intervencije odlože za drugo tromesečje jer je tada primena anestezije sigurnija. Iako kod savremenih medikamenata ne postoji rizik od prevremenih kontrakcija materice, pre davanja anestezije veoma je važno da obavestite svog stomatologa o trudnoći kako bi izabrao najbezbedniji.

Trudnoća i stomatološke intervencije

Žene koje pate od neke sistematske bolesti ili imaju poremećaj zgrušavanja krvi moraju se konsultovati i sa lekarom radi izbegavanja nuspojava.

Trudnoća i stomatološke intervencije – snimanje zuba

Za snimanje zuba i digitalni ortopan potrebne su minimalne doze zračenja. Ipak, izlaganje rendgenskim zracima nije dozvoljeno trudnicama.

Ranijih godina je smatrano da nakon prvog tromesečja ne postoji opasnost, ali je sada ovo shvatanje odbačeno. Ako postoji potreba za snimanjem treba ga obaviti isključivo pod najstrožim merama kontrole. Savetuje se upotreba digitalnih rendgenskih tehnika, jer je kod njih manji stepen zračenja u odnosu na klasične metode.

Da biste uživale u danima trudnoće, drage mame, brigu o zubima prepustite stručnom timu stomatološke ordinacije Lumident Studio.

 

read more