Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Uticaj hormona na zdravlje zuba žena

Uticaj hormona na zdravlje zuba žena

Zdravlje zuba žena utiče na čitav organizam.

Svi se slažu da je lep osmeh najpoželjniji ukras na licu, naročito žena, a da bi on bio očaravajući neophodni su lepi i zdravi zubi. Imajući ovo u vidu ne čudi što stručnjaci svakodnevno naglašavaju značaj brige o oralnom zdravlju.

Održavanje oralnog zdravlja podrazumeva, pre svega, pravilno pranje zuba, upotrebu adekvatne četkice, konca za zube, interdentalne četkice i tečnosti za ispiranje. Obavezni su i redovni stomatološki pregledi. Jedino na taj način mogu se sprečiti najčešća oboljenja – karijes i parodontopatija.

Nažalost, pojedini žene se suočavaju sa učestalim stomatološkim problemima, bez obzira na besprekornu negu zuba. Razlog za to često se krije u hormonskim promenama.

S obzirom da su žene počev od puberteta, pa do menopauze, izložene hormonalnim promenama, stomatološka ordinacija Lumident Studio vam otkriva kako oni utiču na zdravlje zuba.

Zdravlje zuba žena u trudnoći

Zubi u trudnoći su posebno osetljivi zbog čestih mučnina i povraćanja. Nakon povraćanja nije preporučljivo prati zube odmah, jer su oni zbog kisele sredine demineralizovani, pa je najbolje isprati usta običnom tekućom vodom, a zatim sačekati 15-20 minuta da dođe do spontane remineralizacije ovih površina, a zatim ih oprati. Da bi se sprečilo propadanje zuba neophodna je veća briga o oralnom zdravlju.

Zdravlje zuba žena

Tokom trudnoće nivo progesterona se povećava čak 10 puta. Ovaj rast omogućava brže razmnožavanje bakterija u usnoj duplji. Istovremeno, dovodi do povećavanja krvotoka u telu žene, te dolazi do većeg dotoka krvi do desni. Posledica toga jeste upala desni. Trudnički ili gravidni gingivitis, kako se još naziva, pokazuje iste simptome kao i gingivitis koji se javlja u bilo kom životnom dobu.

Desni, najpre, postaju crvene, otečene i počinju da krvare prilikom pranja. Vremenom, krvarenje se javlja i pri jelu, a zatim i bez spoljašnjih uticaja. Ukoliko se ne započne sa lečenjem gingivitis prelazi u parodontopatiju.

Slične promene dešavaju se i u periodu dojenja, pa je i tada povećana sklonost ka nastanku parodontopatije.

Zdravlje zuba žena u menopauzi

Menopauza predstavlja kraj reproduktivnog doba žene. Iako se vezuje za prestanak funkcije jajnika, ona donosi promene na svim organima u telu, uključujući i zube.

Sindrom suvih usta je jedan od čestih problema žena koje su ušle u menopauzu. Naime, smanjenje nivoa estrogena utiče na lučenje pljuvačke. Kako je pljuvačka neophodna za samoprečišćavanje zuba i desni veći je rizik od pojave karijesa i upale desni. Takođe, utiče na ukus hrane, stvarajući ponekad gorak ili metalni ukus u ustima.

Kserostomiju podstiču i pojedini lekovi za hronične bolesti, što dodatno smanjuje količinu pljuvačke neophodne za zdravlje zuba žena.

Zdravlje zuba žena

Kako hormonalne terapije utiču na zdravlje zuba žena?

Kontraceptivne pilule u sebi sadrže progesteron i estrogen, te mogu da utiču na oralno zdravlje, naročito u prvom mesecu upotrebe, dok se telo ne prilagodi. Kod žena koje su sklone upali desni u ovom periodu se stanje može pogoršati. Mada i korišćenje kontraceptivnih pilula tokom dužeg perioda, bez prekida, može da izazove probleme sa desnima, čak i kod dama koje ranije nisu imale takve tegobe.

Zdravlje zuba žena

Stomatološka ordinacija Lumident Studio ima tim vrhunskih stomatologa specijalista sa višegodišnjim iskustvom u lečenju i sprečavanju komplikacija izazvanih hormonskim promenama.

 

 

read more