Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Apsces zuba

Apsces zuba

Apsces zuba ili granulom, kako se još naziva, predstavlja vrstu periapikalne lezije. Odnosno, upalu zuba koja se manifestuje u vidu gnojnog džepa u tkivima oko ili ispod zuba.

Zavisno od mesta nastanka postoje 3 tipa dentalnog apscesa. Periapikalni se formira iznad korena zuba, najčešće kao posledica gangrenozno inficirane pulpe zuba. Gingivalni se javlja u desnima, dok periodontalni nastaje u parodoncijumu, usled infekcije koja potiče iz parodontalnog džepa.

Granulom je čest stomatološki problem. Istraživanja pokazuju da se više od polovine svetskog stanovništva makar jednom u životu susrelo sa njim. Nažalost, situacija kod nas je teža – čak trećina pacijenata koji se jave stomatologu imaju upalu na zubu.

Šta izaziva apsces zuba?

Imajte u vidu da se apsces nikada neće pojaviti na zdravom zubu. Što znači da je nelečeni karijes vodeći uzročnik problema. Mada se u moguće pokretače svrstavaju i naprsline ili pukotine na zubu, kao i hrana koja se zaglavi između zuba i desni.

Apsces zuba

U ovim slučajevima stvara se pogodno tlo za razmnožavanje bakterija, te postoji rizik od pojave infekcije. Ukoliko se problem ne sanira na vreme infekcija se širi u unutrašnjost zuba, tako da dolazi do vrha korena formirajući ograničeno zapaljenje – apsces.

Kada imunitet pacijenta nije jak infekcija se širi difuzno u vezivno tkivo dovodeći do flegmona. Karakteriše ga otok koji može da zahvati čitavu polovinu lica, pa i vrat.

Koji su simptomi apscesa zuba?

Apsces zuba se razvija postepeno, te se i simptomi ne javljaju naglo.

Jak bol u blizini zuba ili desni koji se javlja spontano, bez ikakvih nadražaja može da ukaže na apsces zuba. Pulsirajućeg je karaktera i obično je jačeg intenziteta u ležećem položaju. Bol se, takođe, može javiti i pri žvakanju hrane. Prati ga izražena preosetljivost zuba na toplo i hladno, ali i na zagrižaj.

Vrlo brzo može se uočiti blagi otok, kao i otečene desni koje imaju crvenu boju, dok otvaranje usta postaje otežano. Čest je i osećaj da je zub sa apscesom viši od ostalih u nizu.

Apsces zuba

Ukoliko dođe do pucanja apscesa i izlivanja gnojnog sadržaja u usnu duplju nastaje i neprijatan ukus u ustima i halitoza, tj. loš dah.

Nije redak slučaj da se infekcija proširi dublje u vilicu i okolna tkiva, pa se uz navedene simptome javlja i povišena telesna temperatura, malaksalost, izraženi limfni čvorovi u području vrata i ispod čeljusti.

Komplikacije koje izaziva apsces zuba

Pored širenja na meka tkiva, infekcija može da zahvati i kosti vilice, pa i sinuse, izazivajući sinuzitis. U pojedinim stanjima je neophodno i vađenje zuba.

Ako se ne leči postoji opasnost da infekcija iz usne duplje pređe u krv, te da se krovotokom proširi čitavim telom. Apsces mozga, upala pluća, Ludwigova angina, sepsa – samo su neke od ozbiljnih komplikacija koje može da izazove apscesni zub.

S obzirom na težinu posledica ne treba odlagati posetu stomatologu, već sa prvim simptomima posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

 

 

read more