Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Činjenice o zubima koje niste znali

Činjenice o zubima koje niste znali

Zubi govore mnogo o nama samima, međutim postoje činjenice o zubima koje niste znali, a verujemo da će vas itekako iznenaditi.

Oni nam pomažu da govorimo, zvaćemo i smejemo se, ali koliko zaista znamo o njima?

Lumident Studio – Stomatološka ordinacija u Beogradu u daljem tekstu navodi vam „nekoliko istina“ koje, sigurni smo, niste znali.

Ljudi su vekovima brinuli o zubima

Da li ste znali da su prve četkice zapravo bile grančice koje su naši preci žvakali, koristeći iskrzane krajeve za čišćenje zuba?

Činjenice o zubima koje niste znali su sigurno i one da su oko 5000 godina p.n.e. Egipćani koristili zdrobljene ljuske jajeta i mlevena kopita životinja za čišćenje i poliranje zuba. Do 1700 -tih britanski pronalazač  prilagodio je dizajn koji je prvi put video u Kini. To je bila drška od kosti sa svinjskim čekinjama koje su žicom pričvršćene i umetnute u male rupe.

Činjenice o zubima koje niste znali

Četkice za zube kakve danas poznajemo, stigle su krajem 1930-te godine, a prva električna četkica predstavljena je 1954-te godine.

Zubi mogu ispričati priču o vama

Naučnici mogu mnogo reći o nama samima samo na osnovu zuba. Da li znate da naši zubi otkrivaju koliko godina imamo, šta jedemo i pijemo?

Zubi u sebi kriju tragove i o našem zdravlju, uključujući periode stresa i bolesti koje smo preleživeli. Ukratko, zubi su trajni zapis naše lične istorije.

Činjenice o zubima koje niste znali – Svaki zub je jedinstven

Bez obzira da li govorimo o 20 mlečnih zuba koji nam služe u detinjstvu, ili o 32 koje kasnije dobijamo, ni jedan od njih nije istog oblika i veličine.

Hiperdoncija

Svaki zub u ustima ima jedinstveni profil i oni variraju od osobe do osobe. Dakle vaš osmeh je istinski znak vaše individualnosti!

Nacrt vaših zuba prisutan je već danom rođenja

Kada se beba rodi krunice njenih 20 zuba već tada se nalaze ispod desni, čekajući pravo vreme da izniknu, a to je između 3 i 6 meseca starosti.

Tokom detinjstva, krunice i koreni ostalih zuba, već se formiraju ispod mlečnih zuba, čekajući svoj momenat kada mlečni zubi počnu da ispadaju.

Još jedna zanimljiva činjenica je da 1950-te prosečan „dar vile zubić“ bio je samo 25 centi, dok je danas oko 10 evra, po zubiću.

Pranje zuba važno je kao i kao održavanje higijene bilo kog drugog dela tela

Kada peremo zube treba da vodimo računa o tehnici jer je veoma važno da dođemo i do onih teško dostupnih delova izmešu zuba i desni, gde se krije najveći broj bakterija. Upravo zato je bitno svakodnevno koristiti konac za zube i na taj način održati kako zdravlje zuba, tako i desni.

pranje zuba lumident studio 3

Činjenice o zubima koje niste znali jeste da plak u sebi sadrži milione bakterija, sastavljenih od 200 do 300 vrsta. Streptococcus mutans je glavni krivac za loše zdravlje zuba, koji šećer i druge ugljene hidrate pretvara u kiseline koje „jedu“ zube.

Plak je veliki neprijatelj zuba i ukoliko ga ne uklanjate redovno četkicom i koncem može prouzrokovati karijes.

Gleđ nije neuništiva

Gleđ je spoljni deo zuba, napravljena je od kalcijuma i fosfata i predstavlja najtvrđi deo našeg tela.

Međutim,  ni ona nije neuništiva. Šećeri i kiseline poput onih u bezalkoholnim pićima kada dođu u dodir sa bakterijama iz usta, napadaju gleđ i dovode do propadanja zuba.

Činjenice o zubima koje niste znali

Mnoge bolesti povezane su sa vašim oralnim zdravljem, uključujući bolesti srca, osteoporozu i dijabetes. Čak se Alchajmerova bolest i parodontopatija povezuju prema nedavnim istraživanjima.

Samo dve trećine vaših zuba je vidljivo, druga trećina je skirivena ispod desni.

Ukoliko izbijete zub stavite ga u mleko i držite u ustima, ovo će pomoći da duže preživi, ali naravno odmah potom potražite pomoć stomatologa.

Ne zaboravite da je održavanje oralne higijene uz redovne posete stomatologu od krucijalne važnosti za zdravlje zuba. Kao što ste i sami videli u predhodnom tekstu, oni su neverovatni, a vi se potrudite da takvi i ostanu do duboke starosti.

 

 

 


 

read more