Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Meziodens -Zašto se javlja i kako se leči?

Meziodens -Zašto se javlja i kako se leči?

Meziodens predstavlja najčešću vrstu hiperdoncije. Odnosno, nepravilnosti u broju zuba, koja se manifestuje prekobrojnošću.

Istraživanja pokazuju da 75 odsto registrovanih slučajeva prekobrojnosti pripada ovom tipu, pri čemu se dvostruko češće javlja u muškoj nego u ženskoj populaciji.

Prekobrojan zub se, obično, javlja između dva centralna sekutića u gornjoj vilici. Mada su poznate i druge topografske varijacije.

Razlikuju se tri oblika meziodensa – konusni (klinasti) koji je najčešći, zaobljeni i uobičajeni oblik zuba. Osim vrste postoje i različiti položaji. U većini slučajeva okrenut je krunicom prema nosnoj duplji.

Zašto se javlja meziodens?

Tačan uzrok je nepoznat. Prema mišljenju jednih meziodens je posledica evolucije, jer je pračovek imao po 3 centralna sekutića u svakoj polovini vilice. Druga grupa stručnjaka smatra da ova nepravilnost u broju zuba nastaje kada se zubni pupoljak podeli na 2 dela. Iz svakog dela se razvija po jedan zub, tako da je jedan meziodens.

Treća teorija, koja je i najbrojnija, naglašava naslednu komponentu. Naime, meziodens se često dijagnostikuje kod blizanaca, kod braće i sestara, kao i kod više generacija u jednoj porodici.

Meziodens

Njegov nastanak se vezuje i za pojedine bolesti. To su, pre svega, Gardnerov sindrom, kleidokranijalna disostoza, Daunov sindrom i rascep usne i nepca.

Da li je meziodens opasan?

Meziodens nije samo estetski problem. Iako ne izaziva bol, može da dovede do brojnih komplikacija po oralno zdravlje. Zbog prekobrojnosti otežano je žvakanje, samim tim i varenje hrane. Oralna higijena je nepravilna, te su česte upale desni koje mogu da prerastu u ozbiljno oboljenje – parodontopatiju.

Svojim prisustvom meziodens ometa pravilan tok smene frontalnih zuba. Takođe, negativno utiče na okolne zube, izazivajući brže propadanje zuba. Može da dovede i do pomeranja okolnih zuba, dilaceracije okolnih zuba, tj. savijanja korena zuba u odnosu na krunicu zuba, pa i malokluzije (nepravilnog zagrižaja).

U težim situacijama nastaje cista na zubu, resorpcija korena zuba, resorpcija vilične kosti. Ukoliko niče u pogrešnom smeru postoji opasnost da prodre u nosnu ili sinusnu šupljinu umesto u usta.

Meziodens nije uvek vidljiv. Ponekad se javlja i kao impaktiran zub. Tada može biti uzrok dijasteme medijane između centralnih sekutića.

Kako se leči meziodens?

Lečenje podrazumeva vađenje prekobrojnog zuba. U retkim slučajevima, kada je u pitanju meziodens mlečnih zuba stomatolog može preporučiti da se zub ostavi u vilici uz redovno praćenje stanja.

Postoje dva načina ekstrakcije meziodensa. Jednostavna metoda je ista kao i za vađenje bilo kog drugog zuba. Za razliku od nje, hirurško se primenjuje kada je zub impaktiran ili zauzima veoma nepristupačan ili nepravilan položaj.

Meziodens

Nakon vađenja meziodensa neretko je potreban i ortodontski tretman. On uključuje nošenje mobilne proteze, fiksne proteze ili folije za ispravljanje zuba. Njime se ne rešava samo nepravilan zagrižaj, već i razmak između zuba. Na taj način se postiže pravilan zubni niz.

Rano otkrivanje je ključno. Zato još danas zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio. Naš stručni tim čine specijalisti parodontologije i oralne medicine, specijalisti oralne hirurgije, specijalisti stomatološke protetike i specijalisti dečije i preventivne stomatologije sa višegodišnjim iskustvom u lečenje svih nepravilnosti zubnog niza.

read more