Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Najbolji stomatolog u Beogradu savetuje kako da rešite probleme sa umnjacima

Najbolji stomatolog u Beogradu savetuje kako da rešite probleme sa umnjacima

Najbolji stomatolog u Beogradu – Lumident Studio, svojom stručnošću i znanjem pomoći će vam da rešite svaki problem sa umnjacima.

Umnjaci ili treći kutnjaci su zubi koji niču poslednji. Tačno vreme varira od čoveka do čoveka, ali je najčešće između 15. i 25. godine života, kada je osoba već odrasla, pa su dobili popularni naziv “zubi mudrosti”.

Zapravo, ove osmice predstavljaju tekovinu evolucije, kada su služili za mlevenje i žvakanje tvrde hrane. Danas su izgubili tu funkciju, jer se promenila ishrana.

Iako su umnjaci prirodna pojava, veoma su česti problemi koji se vezuju za njih. Čak se smatra da se oko 90 odsto ljudi u jednom trenutku svog života susrelo sa nekim od problema. Upravo zbog široke rasprostranjenosti, pojedini stomatolozi savetuju da ih treba što pre otkloniti, dok drugi, pak, ističu da ih ne treba dirati ako su pravilno izrasli i potpuno zdravi.

Koji su najčešći problemi sa umnjacima i kako ih rešiti otkriva vam najbolji najbolji stomatolog u Beogradu.

Najbolji stomatolog u Beogradu ističe da su neiznikli umnjaci najčešći problem

Praistorijski čovek je imao veću vilicu. S obzirom da su danas njene dimenzije manje, čest je slučaj da nema dovoljno mesta za umnjake u nizu, pa se oni mogu delimično pojaviti ili biti potpuno neprimetni.

U zavisnosti od položaja neiznikli, tj. impaktirani umnjaci ne moraju da dovode do problema. Međutim, statistika je pokazala da svaki 6. neiznikli umnjak tokom godina dovodi do komplikacija. Kao što su infekcija, potiskivanje i resorpcija korena susednog zuba, pojava ciste isl.

Najbolji stomatolog u Beogradu

Nakon urađenog snimka obe vilice, najbolji stomatolog u Beogradu pristupa rešavanju problema, odnosno vađenju zuba. Pri tome se u radu koriste posebni stomatološki materijali i alati.

Ukoliko je vađenje oteženo deo kosti mora da se ostruže, pa tek posle toga sledi vađenje. Ovi oralno hirurški zahvati zahtevaju strogo pridržavanje saveta stomatologa kako bi oporavak protekao u najboljem redu.

Treba napomenuti da je neiznikle, problematične umnjake najbolje izvaditi u 20-im godinama, jer se tada koren zuba još uvek nije razvio.

Najbolji stomatolog u Beogradu ukazuje da se umnjaci brže kvare od drugih zuba

Kako su umnjaci poslednji u nizu, pristup četkici je otežan, pa su podložniji razvoju bakterija koje dovode do upale desni. Ukoliko se ne leči javlja se paradentoza (parodontopatija).

Takođe, karijes je još jedna od posledica lošeg pristupa umnjacima prilikom pranja. Zbog toga je veoma važna redovna kontrola.

Najbolji stomatolog u Beogradu – Lumident Studio, pružiće vam sve savete vezane za oralno zdravlje. Uključujući i izbor odgovarajuće četkice za vaše zube, kao i savete kako pravilno očistiti teško dostupna mesta u zubnom nizu.

Osim toga, redovne kontrole obuhvataju skidanje kamenca sa zuba, pa je rizik od pojave karijesa na umnjacima smanjen.

Iako umnjaci niču u zrelom dobu, dečiji stomatolog ima značajnu ulogu u formiranju čitavog zubnog niza. On može da utvrdi da li će prelaz od mlečnih na stalne zube ostaviti dovoljno mesta za rast poslednjih, a samim tim i da li će se javiti izvesne komplikacije.

Najbolji stomatolog u Beogradu

Stomatološka ordinacija u centru Beograda, Lumident Studio u svom timu ima stručnjake sa dugogodišnjim iskustvom u rešavanju svih problema sa umnjacima

read more