Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Promene na zubima u starosti

Promene na zubima u starosti

Promene na zubima u starosti su neminovnost.

Starenje je kontinuirani prirodni proces koji se odvija čitavog života. Zapravo, počinje samim rođenjem i traje do smrti. Ipak, biološki gledano naučnici i lekari ističu da nakon 60. godine postajemo stari. Upravo u tom periodu počinju da se jasno uočavaju mnogi znaci starenja, jer se ćelije obnavljaju sporije. Kosti gube gustinu, pa kretanje postaje otežano. Istovremeno slabi čulo vida i sluha, a koža postaje siva, tanja i sa borama. Imuni sistem, takođe, postaje slabiji, što za posledicu ima brži razvoj infekcija.

Ulaskom u pozno doba i zubi trpe promene. Iako oralno zdravlje u velikoj meri zavisi od pravilne higijene, redovnih kontrola, pa i genetike i načina života, tokom godina postaju izraženija određena stanja u usnoj duplji.

Koje su najčešće promene na zubima u starosti otkriva vam stomatološka ordinacija Lumident Studio.

Propadanje zuba

Zubi se tokom godina troše tako da gleđ postaje tanja, a njena površina gubi glatkoću i sjaj. Ova promena može biti izazvana abrazijom ili erozijom zuba.

Promene na zubima

Abrazija predstavlja progresivan gubitak tvrde strukture zuba usled mehaničkih radnji. Što znači da su glavni pokretači problema loše životne navike, poput grickanja noktiju, olovaka, kockica leda, otvaranja flaša zubima…

Baš kao abrazija, tako i erozija zuba spada u nekarijesne lezije. Nastaje dejstvom kiseline na gleđ zuba. Kao pokretači navode se prekomerno konzumiranje kiselih namirnica, energetskih pića i alkohola. Mada može biti i posledica digestivnih poremećaja koje su česte u poznim godinama.

Srećom, dalje propadanje se može zaustaviti promenama u ishrani, životnim navikama i oralnoj higijeni. Dok se već nastala oštećenja saniraju plombom ili pomoću bezmetalne krunice, kada su ona velika tako da nije moguće obaviti plombiranje.

Pigmetacija na zubima

Gubitak blistave beline se svrstava u karakteristične promene na zubima u starosti. Razlog tome jeste trošenje zubne gleđi usled koje žućkasta boja dentina postaje izraženija. I sam dentin s godinama podleže strukturnim promenama. Kanalići koji prolaze kroz njega postaju sve tanji, što dodatno dovodi do intenzivnije boje dentina.

Gomilanje kamenca je još jedan pokretač promene boje. U starosti slabe motoričke sposobnosti čoveka, što čini otežanim pranje zuba. Čak i ako su osobe vitalnog zdravlja, oralna higijena nije na najvišem nivom. Istraživanja pokazuju da mali broj pripadnika starije generacije koriste konac za zube i interdentalne četkice. Kako čišćenje samo običnom četkicom nije dovoljno stvaraju se pogodni uslovi za formiranje kamenca, posebno na teško dostupnim mestima.

S obzirom da je zubni kamenac vodeći uzročnik ne samo karijesa, već i bolesti desni, neophodno je redovno skidanje od strane stomatologa.

Povlačenje zuba

Promene na zubima u starosti često su izazvane gubitkom zuba. Procenjuje se da svakoj četvrtoj starijoj osobi u našoj zemlji nedostaje preko 10 zuba. Nažalost, mnogi od njih ovaj nedostatak nisu nadoknadili što je dovelo do velikih problema.

Susedni zubi teže da popune prazan prostor te se postepeno naginju čime se gubi pravilni kontakt između gornje i donje vilice. Malokluzija stvara probleme sa varenjem, jer je otežano žvakanje hrane.

Nenadoknađivanje izgubljenih zuba utiče i na okolnu kost. Naime, gotovo odmah po vađenju zuba započinje proces gubitka kosti, što vodi ka daljim komplikacijama.

Promene na zubima

Promene na zubima u starosti se mogu izbeći. Zato na vreme zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

read more