Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Zašto je bitno koristiti tečnost za ispiranje usta?

Zašto je bitno koristiti tečnost za ispiranje usta?

Zašto je bitno koristiti tečnost za ispiranje usta? Pitanje koje često postavljaju pacijenti stomatolozima.

Tečnost za ispiranje usta, zapravo, predstavlja antiseptičku vodicu za ispiranje usta i zuba. Namenjena je održavanju oralne higijene. Samim tim, ima veliki značaj u celokupnom zdravlju zuba, desni i jezika.

Ipak, trebate imati u vidu da ona ne može da zameni pranje zuba. Naprotiv! Koristi se, uz pastu za zube i interdentalne četkice, kao dodatak u dnevnoj rutini, što znači da je preporučljiva upotreba nakon pranja. Mada pojedini stručnjaci savetuju da tečnost za ispiranje usta koristite i pre pranja kako bi olakšala iščetkavanje.

Zašto je bitno koristiti tečnost za ispiranje usta? Jer čini vaš osmeh lepšim

Jedna od blagodeti upotrebe tečnosti za ispiranje usta jeste svež dah. Ovaj proizvod često sadrži fluor, koji ojačava gleđ zuba. U njen sastav ulazi i antiseptik koji ubija mikroorganizme. Kako su oni glavni krivci za loš zadah, tečnost za ispiranje usta osvežiće vaš dah. Ujedno, daće vam dodatnu dozu samopouzdanja. Svakako, morate znati da halitoza može biti izazvana i brojnim zdravstvenim problemima. U tom slučaju neophodno je naći izvor problema kako biste otklonili neprijatan dah iz ustiju.

Zašto je bitno koristiti tečnost za ispiranje usta

U sastav pojedinih tečnosti kao aktivni element ulazi i karbamid peroksid ili vodonik peroksid, pa tokom vremena one imaju efekat beljenja zuba.

Neka od najboljih sredstava za ispiranje usta sadrže aktivni sastojak hlorheksidin. Može se javiti u razlicitim koncentracijama, a ciljano deluje na anaerobne mikroorganizme u parodontalnom džepu. Na taj način eliminiše zapaljenje desni i pogoršanje parodontalne bolesti.

Stomatolog će na osnovu indikacije odlučiti da li će ordinirati sredstvo u koncentraciji 0,05, 0,12 ili 0,2 odsto. Ovakvi rastvori se mogu primeniti za smirivanje akutnog zapaljenja desni, ili za održavanje postignutih terapijskih rezultata. Osim toga, sadrže formulu ads (antidiscolorating system), koja garantuje da neće doći do prebojenosti zuba, čak i nakon duže upotrebe.

Mehanizam dejstva ovih tečnosti zasniva se na vezivanju za glikoproteine u samoj pljuvački.

Zašto je bitno koristiti tečnost za ispiranje usta? Jer sprečava nakupljanje zubnog plaka

Nažalost, mehaničkim pranjem zuba nemoguće je u potpunosti očistiti zube i desni. Zbog toga je važno koristiti tečnost za ispiranje usta, jer ona ima moć da prodre do teško dostupnih mesta, na taj način otklanja bakterije koje mogu da dovedu do formiranja zubnog plaka.

Verovali ili ne, par minuta nakon pranja zuba počinje kolonizacija bakterija na zubnoj gleđi. Za nekoliko sati oko 10 miliona različitih bakterija može da se nastani na površini od jednog mm2. Najpre se javljaju Streptococcus mutans i anaerobne bakterije. Zatim i druge, koje štetno deluju ne samo na zube, već i na zdravlje čitavog organizma.

Ukoliko ne vodimo računa o oralnoj higijeni, tj. nepravilno i neredovno peremo zube i ne koristimo tečnost za ispiranje, taloženje bakterije se nastavlja, da bi u narednim danima došlo do obrazovanja zubnog plaka. S obzirom da ova mekana naslaga može da dovede do brojnih posledica, uključujući i karijes i ozbiljna stomatološka oboljenja, sprečavanje nakupljanja zubnog plaka je važna preventivna mera.

Tečnost za ispiranje usta ima višestruko dejstvo

Prilikom razmatranja pitanja: “Zašto je bitno koristiti tečnost za ispiranje usta” ne treba zanemariti dejstvo na desni i jezik.

Otklanjanjem bakterija pomoću tečnosti za ispiranje, odnosno onemogućavanjem prelaska zubnog plaka u kamenac, eliminišu se infekcije i upala desni, što dugoročno ima uticaj na prevenciju od parodontopatije.

Nekada se u lečenju desni preporučuje vodeni tuš, takozvani waterpick aparat, u čiju komoru za vodu se može dodati tečnost za ispiranje. Na taj način može se temeljno ukloniti sadržaj iz interdentalnog prostora uz adekvatnu dezinfekciju.

Zašto je bitno koristiti tečnost za ispiranje usta

Tečnost za ispiranje čisti ne samo zube, već i jezik, pa je značajna i za sprečavanje oboljenja jezika, naročito onih koje izaziva gljivica Candida albicans.

Nemojte da dozvolite da problemi sa zubima postanu vaša svakodnevica, zakažite kontrolu u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

read more