Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Zubni most - Idealna nadoknada za izgubljene zube

Zubni most - Idealna nadoknada za izgubljene zube

Zubni most predstavlja savršenu naknadu za izgubljene zube.

Iako živimo u modernom dobu, očuvani zubni niz, nažalost, je retkost, posebno u našoj zemlji. Statistički podaci pokazuju da svaki drugi stanovnik Srbije pere zube više od jednom dnevno, dok svaki osmi nema nijedan zub. To znači da skoro jedna osmina naših građana nosi totalne proteze.

Bez obzira da li je karijes, parodontopatija, mehanička povreda ili neki drugi problem doveo do vađenja zuba, gubitak se mora nadoknaditi, u protivnom može doći do gubitka koštane mase, tj. resorpcije vilične kosti u predelu nedostajaćeg zuba. Takođe, prazan prostor u nizu uzrokuje pomerenje okolnih zuba, što za posledicu ima propadanje okolne kosti i narušeno oralno zdravlje. Za rešavanje ovog problema stomatološka protetika predlaže mostove, krunice i potpune ili parcijalne proteze.

Kada je zubni most najbolji izbor otkriva vam Lumident Studio, stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Šta je zubni most?

Zubni most je konstrukcija koja se sastoji od 2 ili više krunica. Postavlja se preko izbrušenih zuba kako bi se oni ojačali i popunio niz na mestu gde ne postoje zubi. Zubi koji se nalaze ispred i iza nedostajućeg nazivaju se nosači, dok zubi koji se nadoknađuju jesu članovi mosta.

Osim prirodnih zuba, i implanti mogu biti nosači mosta, što ranijih godina nije bilo moguće, pa je postojalo ograničenje kod postavljanja mosta u slučajevima nedostatka većeg broja zuba.

Zubni most spada u fiksne protetske radove. Tako da ga jedino stomatolog može postaviti, ali i skinuti.

Postoje 3 tipa mostova. Klasični se sastoji od 2 krunice i veštačkog zuba. Pruža odličnu stabilnost, te je veoma popularna vrsta. Obično se koristi kod očuvanih prirodnih zuba između nedostajućeg. Mada se za držanje mosta mogu koristiti i zubni implanti.

Zubni most

Konzolni ili krilni zubni most je sličan klasičnom, ali ima oslonac samo na jednom zubu dok je sa druge strane bez potpore. Koristi se najčešće kod prednjih zuba.

Kod Maryland mosta zub koji nedostaje ne povezuje se preko krunice za nosače, već se na njih “lepi” sa zadnje strane. Ova tehnika ne zahteva brušenje zuba, pa je postavljanje jednostavnije. Međutim, stabilnost je slabija i zubni plak se više sakuplja na njemu, zbog toga se preporučuje samo kao privremeno rešenje.

Koje su prednosti ugradnje zubnog mosta?

Zubni most, pre svega, donosi lep osmeh. Pored estetskog značaja ima važnu ulogu u očuvanju vilične kosti. Omogućava jasan govor i pravilno žvakanje hrane, pa ne postoji opasnost od opterećenja samo jedne strane vilice, samim tim, sprečena je erozija zuba.

Zubni most se koristi i za stabilizaciju zuba kod parodontopatije. Ujedno, smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih, respiratornih i mnogih drugih bolesti.

Treba napomenuti da su mostovi indikovani u slucaju kada implanti ne mogu biti postavljeni usled nedostatka kosti ili kada pacijent ne želi da prolazi hirurški postupak. Preporuka je ipak da se kod mladih osoba nedostatak manjeg broja zuba reši implantološkom terapijom.

Kako se održava zubni most?

Zubni most može da traje 5 do 15 godina. Ipak, njegova postojanost zavisi od oralne higijene.

Ukoliko se ne obavlja temeljno i pravilno pranje zuba tokom vremena nakupljaju se bakterije. Kako se infekcija širi vrlo lako može da izazove upalu pulpe zuba – pulpitis. U pitanju je ozbiljno stanje za čije saniranje je neophodno izbrusiti deo nadoknade kako bi se moglo pristupiti pulpnom prostoru, na taj način ona slabi i smanjuje se njena uloga.

Nije redak slučaj da zubni kamenac, usled loše higijene i neredovnih kontrola, stvori problem sa desnima. Odnosno, da uzrokuje gingivitis i parodontopatiju, koji, pak, dovode do klaćenja zuba nosača, pa oni postaju nestabilna potpora.

Zubni most

Sačuvajte lep osmeh i pravilan zubni niz, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio. Iskusni tim specijalista parodontologije i oralne medicine, kao i najkvalitetniji stomatološki materijali obezbediće najbolje rešenje za zube koje ste izgubili.

 

 

read more