Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Dubok karijes - Kako nastaje i na koji način se leči?

Dubok karijes - Kako nastaje i na koji način se leči?

Dubok karijes, tj. caries profunda, predstavlja uznapredovali oblik ovog oboljenja. U pitanju je karijes koji se proširio u dublje slojeve, tako da se maksimalno približio živcu zuba, ali još uvek nije doveo do ireverzibilnog oštećenja.

Svaki zub se sastoji od gleđi, dentina i zubne pulpe. Gleđ je najtvrđi deo zuba. Ujedno, je i najtvrđe tkivo u čitavom ljudskom organizmu. Ipak, to ne znači da je otporno na spoljašnje faktore koji mogu da dovedu do oštećenja.

Ispod gleđi nalazi se dentin, koji daje boju zubu. U unutrašnjosti je smeštana zubna pulpa ili živac, kako se popularno naziva. Ona sadrži krvne sudove, nerve i razne ćelija.

Kada nastaje dubok karijes?

Nelečeni karijes glavni je krivac za prodor u dublje slojeve. Naime, bakterije iz usne duplje prilikom razgradnje hrane stvaraju kiseline. Usled loše oralne higijene ili potpunog nedostatka brige o zubima, ove kiseline nesmetano deluju na zub.

Dubok karijes

Karijes se najpre razvija na površini zuba. Ukoliko se ne sanira u ovoj fazi dejstvo bakterija se nastavlja. Kada se gleđ istroši, bakterije prodiru u sledeći sloja zuba. Kako je dentin mekše tkivo od gleđi, put kvara do zubne pulpe mnogo je brži. U ekstremnih slučajevima prodiranje se može nastaviti, tako da se proširi izvan korena zuba do kosti.

Iako je loša oralna higijena uzročnik karijesa, postoje i određeni faktori koji ubrzavaju njegov razvoj. Tu pre svega, spadaju kvalitet gleđii raspored zuba, odnosno zbijenost u nizu. Takođe, kvalitet pljuvačke i disanje kroz usta utiču na pojavu kvara.

Kako prepoznati dubok karijes?

Intenzivan bol karakteristični je znak za dubok karijes. On se može javiti prilikom zagrižaja, ali i kada nije izazvan nekim spoljašnjim nadražajem. Bol prati preosetljivost zuba na toplo, hladno i slatko.

Pored ovih simptoma, jasno je vidljiv kvar na zubu. Karijes dubljih slojeva zahvata tako zub da postaje crn i na njemu se mogu uočiti jame.

Međutim, u pojedinim slučajevima može se desiti da simptomi potpuno izostaju. Zbog toga su preventivni stomatološki pregledi od ključnog značaja za otkrivanje problema.

Kako se leči dubok karijes?

Dubok karijes zahteva složeni tretman. Da bi se utvrdilo u kojoj meri je zahvatio zub neophodno je obaviti snimanje zuba. Tek kada se sagleda stepen karijesa pristupa se odgovarajućem lečenju.

Ukoliko karijes nije zahvatio pulpu, nakon temeljnog čišćenja kaviteta i razmekšanog dentina, može se staviti privremeni ispun. Zatim i trajni ispun, tj. plomba. U slučaju velikog oštećenja zuba umesto klasične koriste keramičke plombe ili krunice.

Kada je karijes zahvatio i najdublji sloj, pulpu, vrši se lečenje kanala korena zuba. Ono obuhvata uklanjenje obolele pulpe, čišćenje kanala i ispunjava lekom. Nakon lečenja koren kanala se puni odgovarajućim punjenjem i stavlja se plomba. Na taj način se zub spašava od vađenja.

Dubok karijes

Nažalost, u pojedinim slučajevima dubok karijes je toliko zahvatio zubna tkiva da ni endodontski tretman nema efekta. Tada je vađenje zuba jedino rešenje. Izgubljeni zub treba nadoknadi odgovarajućim protetskim radom.

Sprečite pojavu dubokog karijesa i ozbiljnih komplikacija koje on nosi, zakažite na vreme kontrolu u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

 

read more