Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Kombinovani protetski radovi

Kombinovani protetski radovi

Kombinovani protetski radovi su često rešenje za nedostajuće zube.

Iako širom sveta stručnjaci naglašavaju značaj očuvanja zdravlja zuba, stomatološki problemi i dalje su u velikoj meri zastupljeni. Karijes i parodontopatija su vodeći među njima. Posledice ovih bolesti mogu biti veoma ozbiljne, te i da dovedu do gubitka zuba.

Traume u predelu vilice, nekarijesne lezije, poput atricija i abrazija zuba, takođe, mogu biti uzročnici gubitka zuba. U pojedinim slučajevima to su i urođeni nedostaci pojedinih zuba, razvojne nepravilnosti itd.

Gubitak zuba nije samo estetski problem. Ugrožena je funkcija celog orofacijalnog sistema. Odnosno, otežano je žvakanje, govor, disanje i gutanje. Opasnost preti i preostalim zubima, jer dolazi do njihovog pomeranja prema praznom prostoru. Dok dugotrajna krezubost može dovesti do gubitka vilične kosti i poremećaja u viličnom zglobu.

Srećom, svaki nedostatak zuba može da reši protetika. Kao kompleksna grana stomatologije ima za cilj uspostavljanje ponovne funkcije i estetike. Zavisno od stanja zuba i stepena nedostatka postoje različiti protetski tretmani.

Šta su kombinovani protetski radovi?

Kao što naziv kaže, kombinovani protetski radovi, predstavljaju spoj mobilnih i fiksnih protetskih radova. To znači da se jedan njihov deo cementira tj. ne vadi se iz usta, a drugi deo se ne cementira, te se može izvaditi u bilo kom trenutku.

Kombinovani protetski radovi

Sastoje se od krunice ili mosta i parcijalne proteze. U pitanju je specijalna vizil proteza koja se pričvršuje atečmentima. Ovi vezni elementi imaju zadatak da spoje fiksne i mobilne nadoknade. Sadrže 2 dela – patricu (primarni) i matricu (sekundarni). Jedan se ugrađuje u fiksni, a drugi u mobilni rad tako da se njihovim spajanjem stvara jedinstven sklop.

Za razliku od klasičnih mobilna proteza sa kukicama, kombinovani protetski radovi svojom funkcijom i estetikom čine bolje rešenje. Pre svega, nema vidljivih kukica, jer su svi metalni delovi prekriveni. Samim tim je zagarantovan besprekoran osmeh.

Stabilnost je, takođe, bolja. Naime, kombinacija fiksne i mobilne protetike obezbeđuje čvrstinu i komfor. Dok se prenos pritiska žvakanja pravilno raposređuje na sve raspoložive strukture, te ne postoji opasnost od preopterećenja i prebrzog trošenja pojedinih prirodnih zuba.

Kada se preporučuju kombinovani protetski radovi?

Kombinovani protetski radovi čine odličnu alternativu ukoliko su druge mogućnosti terapije isključene. Odnosno, kada u bočnoj regiji nema dovoljno zuba ili preostali zubi nisu dovoljno kvalitetni da bi predstavljali nosioce mosta. Pri čemu ne postoje uslovi ili želja pacijenta za ugradnjom zubnih implanata u zonama gde nedostaju zubi.

Izrada kombinovanog protetskog rada

Na osnovu kliničkog pregleda i snimka zuba dobija se jasni uvid u stanje. U dogovoru sa pacijentom i zubnim tehničarem pravi se detaljan plan nadoknade, bira tip atečmena, dizajn proteze i druge karakteristike.

U sledećem koraku postojeći zubi se pripremaju za kombinovani rad. Zatim se uzima otisak, koji predstavlja osnovu za izradu protetskog rada.

Nakon probe pri kojoj se utvrđuje preciznost protetskog rada i vrše eventualne korekcije, sledi završna faza postavljanja.

Kombinovani protetski radovi

Lep osmeh vraća samopouzdanje i poboljšava kvalitet života. Zato ne dozvolite da vam nedostatak zuba utiče na funkcionisanje, već na vreme zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

read more