Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Mobilne proteze za decu

Mobilne proteze za decu

Mobilne proteze za decu doneće vašem mališanu lep osmeh.

Zdravlje zuba ima važnu ulogu u pravilnom razvoju deteta. Nažalost, pojedini roditelji zanemaruju ovu činjenicu vodeći se mišlju da su mlečni zubi samo privremeno u vilici. Samim tim, nije potrebna posebna briga o njima. Što je velika greška.

Karijes na mlečnim zubima je jedan od vodećih problema u modernom dobu. Mada dečija stomatologija ističe još jedan zabrinjavajući podatak, a to je da oko 75 odsto mališana ima nepravilan položaj zuba.

Malokluzija se može uočiti već u periodu od 5. do 7. godine. Obično se manifestuje otežanim gutanjem, guranjem hrane napred, a primetno je i disanje na usta. Osim genetske predispozicije, glavni razlozi nepravilnog položaja jesu loše navike, kao na primer sisanje prsta, upotreba cucle varalice i konzumiranje velike količine tečne hrane.

Ukoliko se pravovremeno ne primeni adekvatna ortodontska terapija mogu nastati ne samo estetski, već i funkcionalni problemi.

Šta su mobilne proteze?

Mobilne proteze za decu predstavljaju ortodontske aparate koji su napravljeni od metalne žice i akrilata. Za razliku od fiksne proteze, koja je pomoću bravica i žica fiksirana za površinu zuba, mobilne su pokretne, tj. mogu se lako izvaditi. Što znači da za njihovo skidanje nije potrebna poseta stomatologu, kao kod fiksne, već ih deca sama vade iz usta prilikom pranja i održavanja higijene zuba, kao i tokom jela.

Mobilne proteze za decu

Još jedna razlika između fiksne i mobilne proteze jeste u vremenu korišćenja. Odnosno, fiksne se primenjuju na stalnim zubima, dok se mobilne koriste uglavnom u mešovitoj denticiji, kada dete ima i mlečne i stalne zube.

Vrste mobilnih proteza

Zavisno od namene mobilne proteze za decu mogu biti aktivne pločaste i pasivne funkcionalne.

Aktivne pločaste, kao što im naziv kaže, imaju aktivne delove – šrafove i žičane opruge. Pričvršćuju se za zube pomoću žičanih kukica, pri čemu deo od akrilata kod gornje vilice prianja na nepce, a kod donje vilice se postavlja ispod jezičnog prostora.

Ove mobilne proteze služe za ispravljanje položaja zuba, pomeranjem pojedinačnih ili grupe zuba. Zatim za širenje i oblikovanje vilica i zubnih lukova, kao i za modifikaciju rasta za vreme mešovite denticije.

S obzirom da postoji mogućnost izrade u različitim bojama, pa i dodavanja ukrasa u vidu leptirića, zvezdica, cvetova pločaste mobilne proteze deca rado nose.

Pasivne funkcionalne proteze nemaju izvor sile kojim se vrši ispravljanje zuba, već svojom konstrukcijom podstiču mišiće da deluju na rast i razvoj mekih, zubnih i koštanih struktura lica i vilica. Zbog toga se koriste za korigovanje nepravilnog zagrižaja, uspostavljanja normalnih orofacijalnih funkcija i odvikavanje od loših navika.

Održavanje higijene mobilne proteze za decu

Da bi ortodontska terapija bila uspešna neophodno je da period nošenja proteze bude duži od vremena kada se ona ne nosi. Deca najčešće nose proteze u toku noći i nekoliko sati u toku dana.

Baš kao što održavanje higijene fiksne proteze mora biti besprekorno, tako treba posvetiti pažnju i pranju i čuvanju mobilne proteze. Ova vrsta ortodontskog aparata se skida prilikom jela i odlaže u posebnu kutijicu koju ste dobili od stomatologa. U istoj kutijici se čuva ikada se ne nosi.

Mobilne proteze za decu

Mobilne prozete za decu se peru četkicom, pastom za zube i mlakom vodom. Nikako ne smete koristiti agresivna i abrazivna sredstva, kao ni bilo kakve hemikalije. Ni četkanje ne sme biti grubo da ne bi nastale mikroogrebotine na akrilatu koje mogu da postanu pogodno tlo za razvoj bakterija.

Nakon jela i uveče pre spavanja zube i protezu treba oprati, a tek onda je ponovo staviti.

Nemojte da dopustite da vaši mališani imaju probleme sa zubima, zakažite na vreme pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

read more