Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Održavanje higijene oko implantata

Održavanje higijene oko implantata

Održavanje higijene oko implantata je osnova njihove dugotrajnosti.

Zubni implanti su cilindrični šrafovi koji imaju funkciju zamene korena zuba. Izrađeni su od čistog titanijuma ili titanijumske legure. Kako je u pitanju veoma čvrst materijal obezbeđena je trajnost, čak i nakon više godina upotrebe. Ujedno, zagarantovana potpuna biokompatibilnost sa tkivom, tj. pravilno srastanje sa viličnom kosti, te ne postoji opasnost od odbacivanja implanta ili alergijske reakcije.

Ono po čemu se implanti posebno izdvajaju jeste pružanje mladalačkog izgleda licu. Naime, bore koje su nastale kao posledice nedostatka zuba biće ublažene, a u pojedinim slučajevima i potpuno eliminisane. Imajući ovo u vidu ne čudi što se anti aging stomatologija velikim delom zasniva na njima.

Besprekornu estetiku prati izuzetna funkcionalnost. Zahvaljujući njima sile pri žvakanju se ravnomerno raspoređuju tako da se prenose kroz implantat do kosti. Time je sprečena dalja resorpcija vilične kosti.

Ugradnja implanata, takođe, donosi prednosti. Njihovo postavljanje ne zahteva brušenje susednih, zdravih zuba kao kod tradicionalnih metoda.

S obzirom da su namenjeni da traju do kraja života, stomatološka ordinacija Lumident Studio vam otkriva šta podrazumeva održavanje higijene oko implantata.

Održavanje higijene oko implantata sprečava pojavu ozbiljnih oboljenja

Iako na implantima ne može da se razvije karijes, to ne znači da trebate da zanemariti održavanje higijene. Nemojte da zaboravite da veoma brzo nakon jela dolazi do nagomilavanja plaka ne samo na površini zuba, već i na mekim tkivima. Ukoliko se on ne odstrani pranjem, vremenom se razvija zubni kamenac koji je pokretač mnogih problema. Jedan od njih jeste periimplatitis.

Ovaj destruktivni upalni proces zahvata zubno meso i kost oko implanta. U prvoj fazi ograničen je samo na gingivu, te pokazuje slične simptome kao upala desni. Odnosno, javlja se blagi otok, crvenilo i krvarenje desni.

Međutim, u kasnijim fazama zahvata i okolnu kost tako da dolazi do težih simptoma, kao što je gnojenje oko implantata, neprijatan osećaj i ukus u ustima, bolovi u vilici. Posledica toga jeste gubitak okolne kosti čime je narušena stabilnost implanta.

Odgovarajući pribor za održavanje higijene oko implantata

Izbor odgovarajuće četkice je ključan za dobru oralnu higijenu. Preporučljivo je da ona bude soft ili ultra soft kako biste izbegli povredu desni, što je čest slučaj pri četkanju sa medium četkicama.

Održavanje higijene oko implantata

Uz četkicu obavezan je i konac za zube kojim ćete detaljno očistiti nastavak na implantatu i vrat porcelanske krune.

Birajte paste za zube koje ne sadrže sodu bikarbonu i agense za uklanjanje mrlja, jer oni negativno deluju na površinu implantata.

Upotreba oralnog tuša

Waterpik predstavlja oralni irigator koji je specijalno dizajniran za detaljno čišćenje teško dostupnih mesta u zubnom nizu.

Održavanje higijene oko implantata

Korišćenjem vode pod blagim pritiskom ovaj uređaj efikasno otklanja ostatke hrane sa svih površina zuba. Tačnije, može da otkloni 99 odsto naslaga, sprečavajući time razmnožavanje bakterija. Ujedno, preventivno deluje protiv upale desni, jer stimuliše cirkulaciju.

Nemojte da dozvolite da nedostatak jednog ili više zuba naruši lepotu vašeg osmeha i celokupno zdravlje, potražite pomoć u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio. Naš stručni tim stomatologa specijalista podariće vam zubni niz kakav ste oduvek želeli, kao i savete za pravilno održavanje higijene oko implantata.

 

 

read more