Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Ortodontski tretman na krunama i mostovima

Ortodontski tretman na krunama i mostovima

Ortodontski tretman na krunama i mostovima je relativno česta stomatološka procedura.

Iako mnoge fiksna proteza asocira na tinejdžersko doba, njeno nošenje nije ograničeno godinama starosti. Tome je naročito doprineo razvoj stomatoloških materijala i procedura u toku poslednje decenije.

Zapravo, nikada nije kasno da svom licu podarite blistavi osmeh. S obzirom da su lepi i zdravi zubi njegova osnova, njihovi ispravljanje je neminovnost.

Zašto je značajan ortodontski tretman kod odraslih?

Procenjuje se da u svetu 35 odsto odrasle populacije ima loše postavljene zube. Kao glavni razlog za ispravljanje nepravilnog položaja zuba većina njih navodi estetiku. Naime, osobe sa pravim zubima se smatraju privlačnijim u društvu. Ovakav stav utiče na samopouzdanje onih kojima priroda nije podarila savršen zubni niz ili se nisu na vreme podvrgli ortodontskom tretmanu.

Ortodontski tretman na krunama i mostovima

Međutim, proteze ili Set-up  folije za ispravljanje zuba ne poboljšavaju samo lepotu vašeg osmeha. Pre svega, imaju veliki značaj za oralno zdravlje.

Da li ste znali da su pravi zubi zdraviji? Razlog za to leži u činjenici da prenatrpanost i loš zagrižaj otežavaju održavanje dobre oralne higijene. Posledica toga je veći rizik od nastanka karijesa i upala desni.

Upale i infekcije zuba i desni mogu da izazovu niz drugih ozbiljnih oboljenja, uključuju bolesti srca, reumatoidni artritis, pa čak i demenciju.

Drugi problem koji možete sprečiti ispravljanjem zuba jeste apneja u snu, tj. prestanak disanja tokom spavanja. Takođe, otklonićete smetnje u govoru, kao što je šapat koji se javlja zbog nepravilnog položaja zuba.

Imajući u vidu ozbiljne probleme do kojih dovode nepravilno postavljeni zubi, ne čudi što se i odrasli ljudi odlučuju da isprave ovaj nedostatak. Međutim, često se nameće pitanje da li je to moguće ako su već postavljene krune i mostovi.

Ortodontski tretman na krunama i mostovima je kompleksniji

Ortodontski tretman je moguć i kod pacijenata koji imaju nadoknade. Ipak, planiranje i čitava procedura ispravljanja u ovom slučaju imaju kompleksniji tok.

Postavljanje bravice fiksne proteza na zubne nadoknade je malo teže od postavljanja na prirodne zube. Zbog toga stručnjaci preporučuju upotrebu Invisalign folija. Ne samo da su providne, samim tim i potpuno nevidljive na zubima, već je potrebna i manja priprema za terapiju njima. I pranje zuba je znatno lakše nego održavanje higijene fiksne proteze.

U pojedinim slučajevima se koriste druge metode pričvršćivanja proteza za krunice, kao što su ortodontske trake.

Ortodontski tretman na krunama i mostovima

Imajte u vidu da je ortodontski tretman na krunama i mostovima ograničen. Ugradnja implanata se vrši u kost vilice tako da nije moguće pomeriti njegov položaj. Dok se kod mostova pomeranje često mora svesti na minimum kako bi se sprečilo oštećenje samog mosta.

Da li ortodontski tretman na krunama i mostovima može da izazove komplikacije na njima?

Pritisak proteze ili Set-up folije na zube može da ošteti nadoknade. Obično je ovo oštećenje samo estetsko, pa nema potrebe da se popravlja ako je na zadnjim zubima.

Ukoliko je oštećenje na krunici ili mostu koji su vidljivi vrši se popravka, ali tek kada se završi ortodontski tretman. Izuzetak je labava krunica koja izaziva bol. Tada stomatolog umesto nje postavlja privremenu koja traje tokom lečenja, a zatim stavlja trajnu kada se proteze ili folije skinu.

Stomatološka ordinacija Lumident Studio ima tim stomatologa specijalista sa višegodišnjim iskustvom u ispravljanju nepravilnog položaja, bez obzira na godine starosti i očuvanost prirodnih zuba.

 

 

read more