Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Diskoloracija zuba

Diskoloracija zuba

Diskoloracija zuba predstavlja promenu boje jednog ili više zuba. U davna vremena žuti zubi su smatrani idealom lepote. Vremenom, svest ljudi se izmenila, pa danas blistavo beli i zdravi zubi jesu  imperativ.

Da li ste znali da svaki treći čovek nije zadovoljan bojom svojih zuba? Promena boje zuba, odnosno žuti zubi su prvi na listi pritužbi.

Da li i vaši zubi nisu biserno beli? Ne brinite, u novom blogu navodimo vam 5 jednostavnih rešenja da vaše zube učinite beljim i sjajnijim.

Smanjite konzumaciju obojene hrane i pića

Iako ne možete da se vratite u prošlost i da ne jedete ili ne pijete sve stvari koje ste konzumirali, možete sprečiti da se promena boje vaših zuba pogorša. Neke od najgorih namirnica koje pretvaraju vaše biserne bele zube u žute su…

Crna kafa

Problem sa kafom nije toliko njena tamna boja, već njena visoka kiselost. Ta kiselost šteti zubnoj gleđi, što dovodi do promene boje zuba.

Diskoloracija zuba

Ne predlažemo da prestanete da pijete kafu, već da umesto toga, pokušajte da dodate malo više mleka ili kreme u svoju šoljicu.

Mleko i kremovi sadrže masti, koje smanjuju efekat kiselosti kafe na vaše zube.

Crno vino

Istina je, tamno vino može da promeni boju zuba ako ga pijete redovno. Međutim, umesto da postanu žuti, oni dobijaju plavkastu boju. Ukoliko i pored toga ne želite da prestanete da pijete crno vino, obavezno isperite zube vodom nakon toga i zamolite svog stomatologa za preporuku neutralizirajuće tečnosti za ispiranje usta.

Smanjivanjem unosa vina, kafe i druge hrane koja je štetna za vaše zube nećete ih retroaktivno izbeliti, ali vam to može pomoći da sačuvate zdravlje svojih zuba u budućnosti.

Diskoloracija zuba – Održavanje oralne higijene 

Vrlo je moguće da imate prirodno bele zube, ali da se oni kriju ispod formiranog plaka. Zubni plak je supstanca koja se taloži na vašim zubima kada jedete, pijete i uopšteno živite svoj život.

Predstavlja sloj bakterija na zubima koji se može rešiti redovnim pranjem zuba i korišćenjem konca za zube. Ukoliko se  plak ne skida on može izazvati karijes, promenu boje zuba, upalu desni i pojavu kamenca.

Ordinacijsko izbeljivanje zuba

Najefikasniji način da vratite belinu i sjaj svojimbzubima  jeste da se profesionalno izbelite zube u  stomatološkoj ordinaciji.

Vaš stomatolog će vam propisati specifičnu jačinu i dužinu tretmana, na osnovu vrste mrlja na zubima koje imate i nivoa osetljivosti vaših zuba.

To su dve krucijalne stvari koje nećete dobiti kupovinom sredstava za izbeljivanje zuba, koja često znaju da budu previše agresivna.

Ukoliko ste ih ikada koristili, verovatno znate da ste imali povećanu osetljivost ili čak i bol nakon „tretmana“. 

Viniri 

Ponekad izbeljivanje nije najbolja opcija. Diskoloracija zuba se može rešiti vinirima!

Ukoliko imate bele mrlje na zubima, viniri su bolja opcija od beljenja, jer izbeljivanje zuba može samo učiniti te mrlje naglašenijim.

Fasete koje koristimo u našoj ordinaciji izrađene su od najkvalitetnijih materijala, a oblikujemo ih prema vašim zubima koristeći CAD/CAM tehnologiju.

Diskoloracija zuba

Viniri su zapravo višenamenski. Oni vašim zubima daju lepši izgled i boju, mogu pomoći kod zatvaranja razmaka između zuba i preoblikovati iskrivljeni zub bez bolnog brušenja.

Restauracija zuba ili Hollywood smile

Tehnički, ovo su dve različite procedure. Restauracija podrazumeva mnogo više od rešavanja kozmetičkih oštećenja i može uključivati ugradnju zubnih implantata, opsežan stomatološki rad i eventualnu operaciju.

Hollywood smile je, s druge strane, uglavnom estetska procedura. Ona može uključivati ugradnju bezmetalnih krunica, izbeljivanje zuba, postavljanje vinira ili kombinaciju ove tri procedure. 

Diskoloracija zuba – Rešenje problema

Kako biste rešili problem diskoloracije zuba neophodno je da pre svega otkrijete uzrok problema. Naravno, neke promene u boji povezane su sa godinama i one su normalne, jer i naši zubi vremenom stare.

Ali ako mislite da je promena boje uzrokovana određenim problemom zakažite konsultacije u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio. Tu smo da vašim zubima vratimo blistavu belinu i lepotu.

read more